Dieper gaan of langer volhouden?

Volgens de hedendaagse richtlijnen moeten we 30 minuten per dag bewegen. En dat het liefst zeven dagen per week. Hoe we die dertig minuten invullen verschilt per persoon. De een loopt een rondje met zijn hond, de ander fiets zijn longen uit zijn lijf op de hometrainer en weer een ander jogt op zijn dooie gemak een rondje door het park. Maar wat is nou het beste voor je, dieper gaan of langer volhouden?

Intensiever sporten is gezonder dan langer sporten. Dat blijkt uit the Copenhagen City Heart Study. 7308 gezonde mannen en vrouwen tussen de 20-93  werden gevolgd vanaf het onderzoek (tussen 1991-1994) tot 2009 of tot aan hun overlijden. Uit de studie blijkt dat mensen die joggen/fietsen met een hogere intensiteit ongeveer de helft minder kans hebben op overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen die langzamer lopen/fietsen.

Enkele effecten van bewegen zoals gemeten in het onderzoek:

  • De maximum inname van zuurstof verbetert
  • Bloeddruk daalt
  • Hartfunctie verbetert
  • Vetstoffen verminderen
  • Overgewicht vermindert
  • Psyche verbetert (stress wordt minder, men voelt zich gelukkiger)
  • Je immuunsysteem verbetert

Deze verbeteringen zijn allemaal duidelijker aanwezig bij een intensieve training dan bij een langzame lange training.

De Copenhagen City Heart Study

De studie loopt al sinds 1976 en volgt 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93 jaar. De gegevens uit het onderzoek worden gebruikt om meer te weten te komen over de gezondheid.

Meer resultaten

In de maand mei werd al bekend dat joggen je leven met gemiddeld zes jaar kan verlengen. Wetenschappers kwamen tot die conclusie na het bekijken van de gegevens van de Copenhagen City Heart study. Vrouwen zouden bij een a twee uur joggen per week 5,6 jaar langer kunnen leven, mannen maar liefst 6,2 jaar.  Meer weten? Beluister hier het interview met hoofdcardioloog Peter Schnor van het universitaire ziekenhuis Bispebjerg in Kopenhagen waarin hij het niet alleen heeft over de lichamelijke, maar ook over de mentale voordelen van een rondje joggen.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+