Beter geheugen door Cognitieve Fitness

Cognitieve fitness. De kans is groot dat u er nog nooit van gehoord heeft. Wat u waarschijnlijk wél weet is dat sporten niet alleen goed is voor het lijf, maar ook voor de geest. De cognitieve fitnesstraining tilt dit idee naar een hoger plan door fitness, denksport, breintraining en meditatie bij elkaar te brengen.

Een bekend verschijnsel: Na een stevig rondje hardlopen of fietsen voel je je weleenswaar moe, maar helder van geest. Dat komt doordat je door (regelmatig) te sporten nieuwe hersencellen aanmaakt. Die nieuwe cellen zijn echter nog erg kwetsbaar en verdwijnen dan ook snel weer als ze niet worden ‘getriggerd’ . Door de aangemaakte hersencellen direct te stimuleren, door ze wat nieuws aan te leren, blijven ze bestaan. Zie daar, de kern van cognitieve fitness.  De eerste neuro-wetenschappellijke fitnesstraining voor lichaam en geest.

Cognitieve functies
Met cognitieve functies worden de functies in je lijf bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Cognitieve functies zijn bijvoorbeeld: Waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, orientatie, taalgebruik en vaardigheden (Bron: Rijnstate.nl)

De trainingsmethode is in eerste instantie ontwikkeld voor ouderen om cognitieve achteruitgang (zoals bijvoorbeeld geheugenverlies) tegen te gaan. Tegenwoordig wordt de training ook toegepast in het bedrijfsleven en is het te gebruiken voor een ieder die zijn of haar gezondheid op peil wil houden. Door de speciale training kan onder andere het concentratievermogen, en het geheugen worden verbeterd.

Jongleren

Cognitieve fitness combineert fitnessoefeningen, ademhalingstechnieken en meditatievormen met het prikkelen van de hersenen. Een van de bekendste oefeningen is jongleren. Uit onderzoek is gebleken dat na enkele weken jongleren er een toename in een bepaald gebied van de hersenen waar te nemen is. Dit komt vermoedelijk door de actieve beweging en de voortdurende prikkeling van de hersenen.

Resultaten pilot Trimbos instituut

Het Trimbos instituut (Landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg) heeft de resultaten van hun pilot met cognitieve fitness in de GGZ deze maand bekend gemaakt. Aan de pilottraining namen vorig jaar 40 mensen met aanhoudende psychische aandoeningen deel. Het geheugen van de patiënten en de cognitieve flexibiliteit bleek na de training verbeterd. Verder waren de deelnemers lichamelijk actiever, was hun bloeddruk gedaald en hadden ze meer energie. De resultaten zijn dusdanig postitief dat vervolgonderzoek wenselijk is, zo schrijft het Trimbos instituut op haar website. Het onderzoek werd gefinancierd door het Fonds Psychische Gezondheid.

Saaie vergadering

De unieke training is in 2004 ontwikkeld door neuropsychologen en sportdeskundigen. Om te zeggen dat je er slimmer van wordt is misschien wat kort door de bocht maar feit is wel dat je door regelmatig te bewegen cognitieve functies zoals concentratie, oriëntatie en geheugen kunt verbeteren. Handig als u met uw gedachten bij die belangrijke maar saaie vergadering moet blijven.

Kijk voor meer informatie op http://www.cognitievefitness.nl

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2012/01/karin-leijen.jpg[/author_image] [author_info]Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewonderd doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.[/author_info] [/author]

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+