Beroemde sporters spreken over ‘de wil om te winnen’

Yuri van Gelder, Erben Wennemars en Jan Blokhuijsen. Het zijn enkele grote namen die aan het woord komen in ‘de wil om te winnen’ dat zondag 10 februari wordt uitgezonden op Radio 1.

De druk waaronder topsporters moeten presteren is vaak onmenselijk. Steeds meer sporters zoeken daarom steun bij mental coaches en sportpsychologen. Inmiddels lopen er meer dan 150 mentale begeleiders in Nederland rond. Een groot verschil met de jaren ’80 toen het vak van mental coach nog niet bestond in de sportwereld.

Topsporters openhartig over druk van presteren
In de documentaire komen topsporters, oud sporters, trainers en mental coaches aan het woord. Tegen de achtergrond van de alsmaar groeiende belangen in de topsport wordt op indringende wijze duidelijk welke spanningen dit kan veroorzaken en hoe sporters daarmee omgaan.

Ziek dood vogeltje
“Ik voelde me door de spanning altijd een ziek dood vogeltje”, zegt voormalig sprintster Nelli Cooman.”Als ik tegen Sven Kramer rijd dan kruip ik graag in de huid van een wolf. Ik voel me dan een echte alpha dog die er klaar voor is om een de nieuwe leider te worden.”, vertelt de coming man van het schaatsen Jan Blokhuijsen.

Ook praat turner Yuri van Gelder voor het eerst openhartig over de rol van zijn mental coach in z’n leven: “Ik ben erachter gekomen dat ik gewoon een heel emotionele jongen ben. Mijn mental coach heeft ervoor gezorgd dat ik beter met die emoties om kan gaan en daardoor beter kan presteren”.

“De wil om te winnen” is een productie wordt zondag 10 februari om 21:00 uur uitgezonden op radio 1.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+