Amsterdam Marathon krijgt Gold Label

De TCS Amsterdam Marathon heeft het Gold Label voor Road Races ontvangen van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) “Het is een grote eer dat we de hoogste waardering van de IAAF hebben gekregen”, aldus directeur van organisator Le Champion, Simone Richardson. “We horen nu officieel thuis in het rijtje New York, Parijs, Londen, Boston en Berlijn.”

De toekenning van het Gold Label aan de marathon van Amsterdam geeft Nederland nu twee marathons in de hoogste categorie. De marathon van Rotterdam kreeg het Gold Label al eerder toegekend.

Strikte eisen

Om een Golden Label te krijgen moet een marathon aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo dient het parcours gecertificeerd te zijn en worden hoge eisen gesteld aan onder meer de medische begeleiding van de deelnemers, het aantal dopingcontroles en het niveau van de uitgenodigde toppers bij zowel de mannen als de vrouwen.

Top tien snelste marathons

De marathon van Amsterdam heeft zich zeker op het laatstgenoemde punt sterk bewezen. Zo staat Amsterdam op plaats acht van snelste marathons. Het parcoursrecord staat op naam van Wilson Chebet, hij liep in 2012 een tijd van 2.05.41. Ook het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.21) en de beste tijd van Gerard Nijboer (2.09.01) zijn in Amsterdam gelopen.  De Marathon van Rotterdam doet het nog veel beter, want deze bezet de 2e plek in de top tien van snelste marathons.

Top tien snelste marathons:

Rang   Land                                                      Stad                 Tijd  

1          Duitsland                                                Berlijn             2:04.28,3

2          Nederland                                              Rotterdam      2:04.53,7

3          Verenigde Arabische Emiraten        Dubai              2:05.10,0

4          Verenigd Koninkrijk                           Londen           2:05.14,7

5          Verenigde Staten                                 Chicago           2:05.34,1

6          Verenigde Staten                                 Boston            2:05.38,6

7          Duitsland                                               Frankfurt       2:05.43,2

8          Nederland                                             Amsterdam    2:06.06,3

9          Frankrijk                                               Parijs              2:06.16,1

10       Nederland                                              Eindhoven     2:06.40,8

 

Live uitzendingen

Sinds twee jaar  is de marathon over de hele wereld te zien op tv. De live uitzending was in 2012 in maar liefst 120 landen te volgen in Europa, Azië en Afrika, via onder andere Eurosport en SuperSport Afrika. Daarnaast waren de beelden van de marathon via een livestream te volgen op het internet.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+