Amsterdam City Swim 2012

Altijd al eens willen zwemmen in de Amsterdamse grachten, maar bang om aan een verroeste fiets te blijven hangen, of overvaren te worden door een rondvaartboot? Grijp dan je kans op 9 september 2012. Op 9 september wordt namelijk de Amsterdam City Swim gehouden. Deze zwemtocht van twee kilometer start vlakbij het Scheepvaartmuseum en voert via de Nieuwe Herengracht en de Amstel naar de finish op de Keizersgracht.

Het doel van de zwemtocht is om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS. ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose en is een ongeneeslijke zenuw- en spierziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen. Gemiddeld leeft iemand na het stellen van de diagnose nog maar drie jaar. Er zijn relatief weining ALS patiënten waardoor er ook weinig geld is voor onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van deze ziekte. Daarom doet de Stichting ALS aan fondsenwerving door middel van activiteiten als de Amsterdam City Swim.

Sponsoren werven

Wanneer je meezwemt is het dus de bedoeling dat je je laat sponsoren. Je kunt je individueel inschrijven, als wedstrijdzwemmer of als recreant. Ook kun je met drie collega’s meedoen als businessteam, waarbij het ook mogelijk is om estafette te zwemmen, zodat je allemaal maar 500 meter hoeft af te leggen.

Hoe moeilijk is dat, twee kilometer zwemmen? In het gedeelte van Amsterdam waar gezwommen wordt staat stroming, bovendien kun je niet tussendoor even aan de kant gaan hangen zoals in een zwembad. Om goed voorbereid te zijn zul je op zijn minst twee kilometer achter elkaar moeten kunnen doorzwemmen in een zwembad. Op internet zijn trainingsschema’s te vinden.

Amsterdams grachtenwater

Hoe zit het met de waterkwaliteit? Het Amsterdamse grachtenwater is uiteraard niet van zwemwaterkwaliteit. Wel zijn de grachten de afgelopen jaren een stuk schoner geworden. Vroeger was het noodzakelijk om een aantal keer per week ‘s nachts het hele systeem door te spoelen, omdat het anders te veel ging stinken. Maar sinds 2010 gebeurt dat niet meer. De kwaliteit van het water is verbeterd omdat alle grachtenpanden en een deel van de woonboten tegenwoordig op de riolering zijn aangesloten in plaats van dat ze op de gracht lozen. Waternet, de beheerder het grachtenwater in Amsterdam, gaat op de route bovendien extra drijfvuil en niet-drijvend vuil uit het water halen. Er zullen dus geen verroeste fietsen in het water liggen. Door de organisatie wordt overigens wel aangeraden niet te gaan zwemmen met open wondjes, om een zwembril te dragen en eventueel oordopjes en een wetsuit. Dit omdat de concentratie bacteriën in het water verhoogd kan zijn, en als je het binnenkrijgt kun je last krijgen van je maag of je darmen. Maar gezien de kwaliteit van het water is dit risico gering.

Deelnemers worden vanaf de finish met busjes teruggebracht naar het startpunt, waar ze kunnen douchen en omkleden. De dag wordt afgesloten met een groot feest. Amsterdam City Swim rekent op duizend deelnemers en de Stichting ALS hoopt tussen een half miljoen en een miljoen euro op te halen.

Voor meer informatie en inschrijven http://www.amsterdamcityswim.nl/  . Je kunt het evenement ook volgen via Facebook.com/AmsterdamCitySwim en Twitter.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+