Amstel Gold Race, Nederlands enige wielerklassieker

Het professionele wielerseizoen is al weer enige tijd bezig en het is de tijd van de voorjaarsklassiekers. Op 17 maart werd de eerste gereden; Milaan – San Remo. Deze wedstrijd werd gewonnen door de Australiër Simon Gerrants. Daarna werd het tijd voor de grote Tom Boonen show.

Tom Boonen Show

De Belg won binnen 16 dagen achtereenvolgens de E3 prijs, Gent – Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en onlangs Parijs – Roubaix. Vooral deze laatste zege was indrukwekkend. Na een solo van meer dan 50 kilometer kwam de Belg alleen over de finish in Roubaix. Hiermee is Tom Boonen ook de grote favoriet voor de enige voorjaarsklassieker die Nederland rijk is, de Amstel Gold Race. Deze koers wordt vopr de 47e maal gereden in Limburg en finisht bovenop de Cauberg in Valkenburg. De eerste maal dat deze koers werd verreden was in 1966 en de winnaar toen was de Fransman Jean Stablinski. Nederlandse winnaars waren ondermeer Jan Raas, Gerrie Kneteman, Joop Zoetemelk, Steven Rooks en Jelle Nijdam. De laatste Nederlandse winnaar was in 2001 Erik Dekker. De laatste twee edities werden een prooi voor Philippe Gilbert uit België.

Amstel Gold Race Toerrijders

Wat velen misschien niet weten is dat de zaterdag voor de rit voor de professionals een toertocht wordt verreden voor toerrijders. Deze tocht wordt sinds 2001 verreden waarbij de amateurs kunnen kiezen uit 6 afstanden, namelijk 65, 100, 125, 150, 200 en 250 kilometer. Deze rijders kunnen vanaf vrijdag hun startbewijs afhalen en dan op zaterdag vanaf 06.30 uur starten en proberen voor 19.00 uur ’s avonds de finish te halen. Onderweg wordt er door de organisatie van deze toertocht gezorgd voor verzorging zowel van de rijder zelf als van het materiaal. Ook zijn er diverse EHBO tochten om er voor te zorgen dat iedereen gezond en wel de finish kan halen. Men verwacht een enorm aantal deelnemers vandaar dat er vooraf geloot moet worden voor deelname omdat er maximaal 12.000 mensen kunnen starten. Voor de echte toerrijder een uitgelezen kans om het gevoel te krijgen een echte prof te zijn en te finishen op de Cauberg met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7% maar met stukken van 12%. Een echte kuitenbijter dus.

Daarna zoals gezegd op zondag de race voor de beroepsrenners. Zowel zaterdag als zondag zal ik proberen een sfeerimpressie te verzorgen vanuit Valkenburg van de beleving van de toeschouwers, de inspanning van de renners en toerrijders.

Jos Eerden

  • Karin

    Ben benieuwd, veel plezier!

  • Jos

    Helaas rijdt Tom Boonen de Amstel Gold Race zo werd vandaag bekend. Een ontsteking aan zijn voet. Grote favorieten zijn nu Philippe Gilbert (die voor de hattrick kan gaan), Cadel Evans en Alejandro Valverde.

  • Jos

    Even voor de goede orde. Boonen rijdt dus niet ivm ontsteking aan de voet.