6000 mensen op verjaardagsfeest NOC*NSF

‘Borstcrawl en borstcrawl en zwem, en zwem.’ Een paar honderd mensen, onder wie een breed grijzende Erica Terpstra, doen met hun armen de zwembewegingen na. Ik ben niet in het zwembad, maar bij de Sport Parade in Arnhem die zojuist door  judoka Dennis van der Geest geopend is en waar dansgroep Introdans het publiek warm maakt voor een dag vol sport.

Ruim 6000 mensen zijn vandaag naar het nationale sportcentrum Papendal gekomen om het 100-jarige bestaan van het NOC*NSF mee te vieren. Er is genoeg te doen.  In totaal zijn er meer dan honderd activiteiten, variërend van clinics van de meest uiteenlopende sporten, tot discussies en forums over allerlei onderwerpen.

‘Mag je die dingen zomaar meenemen?’ Een jongen wijst naar een schaal met zweetbandjes en kijkt me vragend aan. ‘Ja, die zijn gratis’ antwoord ik, want ik sta inmiddels al een tijdje in de merchandiserwinkel met Olympische artikelen en heb het de caissière al meerdere malen horen roepen.  De jongen grijnst en pakt een oranje, wit, blauwe hoofdband waar ‘kampioenen’ op staat.  ‘Jij ook pap!’ Jesper is samen met zijn vader Marcel vanuit Almere naar Arnhem gekomen. ‘Hij heeft niet zoveel met sport en dit lijkt me een leuke manier om hem er eens mee in aanraking te laten komen.’ Vertelt Marcel. Jesper wil weer weg en trekt aan de arm van zijn vader ‘kooohooom’. Tja, er is ook zoveel te zien. Gelukkig heeft Jesper nog wel even tijd om samen met zijn vader op de foto te gaan en antwoord te geven op de vraag welke sport hij nu het aller-leukste vindt. ‘Badminton!’

Gooi- en smijtwerk

Ik loop een willekeurige witte tent in en blijk bij de Aikidovereniging terecht te zijn gekomen. Ook hier mag je zelf meedoen, mits je je schoenen uitdoet. Het gooi en smijtwerk met (en zeker ook door) de deelnemers trekt veel bekijks.  Instructeurs houden de boel scherp in de gaten en springen hier en daar tussen twee mensen in om de fijne kneepjes nog even uit te leggen. Verderop zijn er clinics in kickboksen tafeltennis, roeien, schaatsen en zelfs waterskiën.

 

 

 

 

 

 

 

André Kuipers

In de topsport wordt wetenschap steeds belangrijker. Een goede reden om ruimtevaarder Andre Kuipers uit te nodigen. Op het hoofdpodium vertelt hij voor een bomvolle zaal dat hij tijdens  zijn verblijf in de ruimte veel trainde om in conditie te blijven en hoe slapen in de ruimte voelt ‘ alsof je onder water  hangt’. Naast Andre Kuipers zitten Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF) en Kamiel Maase (prestatiemanager wetenschap NOC*NSF)  die beiden toelichtten hoe ze de ervaringen van Kuipers aan sport kunnen koppelen.

‘Ontzettend interessant, en ondanks dat het over wetenschap ging was het allemaal goed te begrijpen.’ Meneer en mevrouw Hosper uit Wolfheze hebben zichtbaar genoten van de verhalen van de ruimtevaarder.  Samen kijken ze in het programmaboekje.  ‘Straks komen we hier weer terug voor het onderdeel ‘het belang van sport’ met prins Willem-Alexander.

Hoog bezoek

De prins is inmiddels gearriveerd. Niet dat ik hem zo snel zie. Jesper, die ik al eerder tegenkwam wil graag met Barbara de Loor op de foto maar zij wordt ineens weggesleurd door een dame, tot teleurstelling van Jesper. Een beetje verbaast loop ik achter de Loor aan richting schaatsbaan. Als ik een foto wil maken van de beroemde schaatsster op het ijs zie ik in mijn vizier ineens de prins! Voordat ik het weet hebben alle andere mensen in de buurt het ook door. ‘De prins! De prins! PAK JE FOTOTOESTEL!’ snauwt een man naar zijn vrouw. ‘Schiet nou toch op.’  Willem-Alexander is vandaag eregast van de Sport Parade en maakt tijd voor een praatje bij het (kunst)ijs met kinderen die nu ietwat wankel op de schaatsen staan.

Aan het einde van de middag is het verjaardagsfeestje ten einde. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, sluit de Papendal Sport Parade af met de oproep om vooral te genieten van sport en om dat voor iedereen mogelijk te maken. En  daar hebben ze vandaag zelf het voorbeeld voor gegeven.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+