30e Olympische Zomer Spelen in Londen

Over een kleine 2 weken is het zover. Dan gaan de dertigste Olympische Spelen van het moderne tijdperk van start in Londen, Engeland. In de periode van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 worden er 302 evenementen afgewerkt in 26 sportdisciplines. Daarbij zitten bekende sporten als voetbal, atletiek, zwemmen en wielrennen maar ook bij het grote publiek minder bekende sporten als boogschieten, moderne vijfkamp, taekwondo en worstelen. Londen werd in 2005 gekozen als gastheer van deze Spelen en kreeg de voorkeur boven Parijs, Moskou, New York en Madrid. Na 1908 en 1948 is het de derde maal dat de Spelen plaatsvinden in Londen. Daarmee is het de eerste stad die driemaal als organisator garant staat voor ongetwijfeld fantastische sportmomenten.

Eerste Olympische Spelen

De eerste moderne Olympische Spelen vonden plaats in 1896 en werden gehouden in Athene, Griekenland. Voor deze stad werd gekozen omdat Griekenland in de oudheid al deze Spelen organiseerde en wel in de stad Olympia vandaar ook de naam van het evenement. Grondlegger van de moderne Spelen was de Fransman Pierre de Coubertin. Hij had het idee dat sport verbroedering kon brengen tussen de diverse volkeren met als uitgangspunt respect voor je tegenstander. Mooie idealen die in die tijd zeker nog opgingen. In de huidige tijd is dit nog steeds een mooie gedachte maar het is nu ook vooral een enorme commerciële aangelegenheid. Olympisch goud geeft voor een sporter eeuwige roem maar vooral ook financiële zekerheid. In 1896 deden in totaal 241 atleten mee uit 14 landen waarbij vrouwen nog uitgesloten waren en ook professionele atleten niet mochten deelnemen. James Connoly uit Amerika was de eerste Olympische kampioen. Hij won op 6 april 1896 het hinkstapspringen met een afstand van 13 meter 71. Hij kreeg daarvoor een zilveren medaille. De gouden medaille voor een eerste plaats werd pas ingevoerd tijdens de Olympische Spelen van 1904.

Nederlands debuut Olympische spelen

Nederland deed in 1896 nog niet mee aan de Olympische Spelen maar debuteerde in 1900 tijdens de Spelen in Parijs. De allereerste Nederlandse medaille werd gewonnen door het Nederlands team op de 50 meter revolverschieten voor landenteams. Dit was een bronzen medaille. In 1928 werden de Spelen voor de eerste en enige keer gehouden in Nederland en wel in Amsterdam. Het werden voor Nederland succesvolle Spelen met 6 gouden, 9 zilveren en 4 bronzen medailles. De succesvolste Nederlandse sporters uit de Olympische historie zijn Inge de Bruijn (zwemmen) met 4 maal goud, 2 maal zilver en 2 maal brons, Leontien van Moorssel bij het wielrennen (4-1-1), Charles Pahud de Mortanges (paardensport, 4-1-0), Fanny Blankers-Koen (atletiek, 4-0-0) en Anke van Grunsven (dressuur 3-5-0).

Jesse Owens

De meest controversiële Spelen ooit werden gehouden in 1936 in Berlijn ten tijde van het nazi regime van Adolf Hitler. Vele landen vonden dat de Spelen misbruikt werden voor propaganda van het nationaal socialistische gedachtengoed. Er was Adolf Hitler alles aan gelegen om de Duitse superioriteit te tonen aan de wereld. Dit uitte zich in een voor die tijd fantastische infrastructuur waarbij een Olympisch stadion werd gebouwd dat plaats bood aan 100.000 toeschouwers. Een grote tegenvaller voor het Duitse regime waren hierbij de prestaties van de Amerikaanse, donkere, atleet Jesse Owens die 4 maal goud won en daarbij zijn Duitse rivaal Luz Long het nakijken gaf.

Olympische Spelen Londen 2012

Dit jaar dus de Spelen in Londen. Extreme veiligheidsmaatregelen moeten hierbij de gezondheid en veiligheid van de sporters en toeschouwers waarborgen. Men is enorm angstig voor terroristische aanslagen, dus de bewaking is maximaal. Laten we hopen dat alles goed verloopt waarbij de wereld kan genieten van fantastische sportprestaties. Nederlandse kanshebbers? Die zijn er zeker. Zo is de verwachting hoog rond Marianne Vos (wielrennen), Epke Zonderland (turnen), Ranomi Kromowidjojo (zwemmen) en natuurlijk de beide hockeyteams. En wie weet zijn er anderen die voor positieve verrassingen kunnen gaan zorgen. In ieder geval beloven het twee spannende weken te gaan worden.

Jos Eerden