13.000 schaatsers behandeld in ziekenhuizen tijdens ‘natuurijsperiode’

Tijdens laatste schaatsperiode op natuurijs hebben ziekenhuizen maar liefst 13.000 schaatsers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling. Twee derde van slachtoffers liep een fractuur op. Dat maakte stichting Consument en Veiligheid vrijdag bekend. Woordvoerder van de stichting Cees Meijer noemt het aantal ‘dramatisch hoog’

Nu 13.000 gewonden, normaliter 200

De vorstperiode dat er op natuurijs kon worden geschaatst duurde van 2 tot en met 13 februari. 12 dagen dus. In dezelfde periode melden zich ‘slechts’ 200 schaatsers in het ziekenhuis als er geen natuurijs ligt. De meeste gewonde schaatsers werden in op zondag 5 februari en zaterdag 11 februari behandeld op de spoedeisende hulp.

Schaatsen & Verwondingen

Bijna alle schaatsers raakten gewond door een val.  8400 schaatsers hadden fracturen. Meer dan de helft daarvan waren polsfracturen. Ongeveer 1000 schaatsers liepen hoofdletsel op. Meestal was er dan sprake van een open wond of een hersenschudding. Enkele tientallen schaatsers waren er ernstiger aan toe, zij werden behandeld aan ernstig schedel en / of hersenletsel. Van de 13.000 gewonden werd 9 procent opgenomen in het ziekenhuis.

Voorkomen

Om schaatsongevallen te voorkomen kun je je het beste zo vroeg mogelijk voorbereiden op het schaatsseizoen door bijvoorbeeld te gaan trainen bij een ijsclub op een kunstijsbaan. Veel ongevallen gebeuren door ongeoefendheid en vermoeidheid. Iemand die op ijs valt kan hard en naar terecht komen. Gebruik daarom ook bescherming zoals polsbeschermers en een valhelm.

Draag een helm

Traumachirurg Wietse Zuidema en student geneeskunde Job Schimmer van het VUmc Amsterdam pleitten al eerder dit jaar voor het dragen van een helm op de ijsbaan in een opinieartikel op de site van Medisch Contact.

Het risico op een hersenschudding als gevolg van schaatsen is groter dan bij inlineskaten en rolschaatsen. Zo stellen Zuidema en Schimmer in hun artikel dat werd gepubliceerd op 7 februari jongstleden. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in de manier waarop schaatsers vallen. Door de gladheid van het ijs en een andere manier om de val te breken komen schaatsers vaker op hun hoofd terecht dan bij andere, eerdergenoemde, sporten.

 “Schaatsongevallen komen in verhouding veel vaker voor dan andere sportblessures. En hoofdhersenletsel maakt daar een belangrijk deel van uit. Een helm op de ijsbaan is eigenlijk onmisbaar.” Bron: Kopzorgen op het ijs (Artikel Medisch Contact)

Om te kijken naar redenen voor schaatsers om wel of niet een helm te dragen hielden Zuidema en Schimmer een enquête op een ijsbaan. Daaruit bleek dat schaatsers zonder helm geen reden konden geven voor het niet dragen van de hoofdbescherming. De meeste mensen die wél hoofdbescherming droegen startten daar vaak pas mee ná het zien of meemaken van een andere val. De helmdragers droegen vaak ook andere bescherming zoals pols- en kniebeschermers. Hoewel het nog steeds erg ongebruikelijk is om in de schaatssport een helm te dragen denken Zuidema en Schimmer dat het een einde kan maken aan het grote aantal hoofdletsels.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+