10e Nederlands Voetbaltrainerscongres in Zwolle

Eenmaal per jaar organiseert het CBV (Coaches Betaald Voetbal) in samenwerking met de VVON (Vereniging Van Oefenmeesters Nederland), de KNVB en het vakblad de Voetbaltrainer een dag voor alle gediplomeerde voetbaltrainers in Nederland. Ditmaal vond deze dag plaats in Zwolle bij de FC Zwolle, Be Quick ’28 en v.v. Berkum. Het ochtendprogramma bestond uit een presentatie door Toon Gerbrands (technisch directeur AZ en voormalig bondscoach Nederlands volleybalteam) en drie parallelsessies waar demonstratietrainingen werden gegeven voor seniorenvoetbal, jeugdvoetbal en damesvoetbal.

Toon Gerbrands

De presentatie door Toon Gerbrands ging over het voetbal in de 21e eeuw en de verandering die spelers hebben doorgemaakt in gedrag en beleving. De huidige (top)voetballer maar ook (top)sporter in zijn algemeen vertoond een duidelijk verschil in gedrag ten opzichte van de top(sporter) van vroeger. De huidige sporter is veel individueler ingesteld, kan wat moeilijker met kritiek omgaan, volgt niet blindelings een coach maar heeft een duidelijke eigen mening en wil vooral uniek zijn. Dit kan zich uiten middels tattoo’s, aparte kapsels, enorme oorbellen etcetera.

De stelling was dat de huidige sporter meer gemanaged dient te worden dan gecoacht/getraind. Door spelers te managen met betrekking tot omgang met de pers, zijn eigen gezondheid (middels allerlei metingen) en zijn gedrag kan de (top)sporter toch zijn talenten ontwikkelen. Vandaar dat in het huidige topsportklimaat veel meer de nadruk komt te liggen op managen in plaats van trainen. Volgens Toon Gerbrands zal de komende jaren ook dit besef in Nederland doordringen. Andere landen als Engeland, de Verenigde Staten en Australië lopen hier al ver mee voorop. Gerbrands denkt dat dit zich al zal uiten bij de komende Olympische Spelen in Londen waar volgens hem Nederland een marginale rol zal spelen bij de medailleverdeling.

“Nederland zal een marginale rol spelen bij de medailleverdeling tijdens de Olympische spelen van 2012. – Toon Gerbrands tijdens het 10e voetbaltrainerscongres in Zwolle.

Voetbaltrainer van het jaar

Het tweede deel van de ochtend bestond uit een demonstratietraining van de A1 van FC Zwolle, een demonstratietraining van het Nederlands meisjeselftal O15 (jonger dan 15) en een demonstratietraining van FC Twente C2 gevolgd door een lunch voor alle deelnemers.

Ook het middagprogramma bestond uit twee delen. De uitreiking van de trainer van het jaar awards voor amateur- en proftrainers en de uitreiking voor beste jeugdopleiding bij de amateurs en bij de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s). Winnaars werden HHC Hardenberg (beste jeugdopleiding amateurs), Feyenoord/Excelsior (beste jeugdopleiding BVO’s), Eric Meijers (trainer van Achilles ’29 uit Groesbeek, beste amateurtrainer) en Ronald Koeman (trainer Feyenoord, beste trainer betaald voetbal).

Spaanse voetbalschool versus Nederlande voetbalschool

Tot slot werd er een demonstratietraining verzorgd door 2 Spaanse coaches uit het betaald voetbal die het verschil lieten zien tussen trainen volgens de Spaanse school en de Nederlandse school. Zij hadden hiervoor als oefengroep Feyenoord A1. Al snel bleek dat deze jongens niet gewend waren aan deze manier van trainen geven en daardoor kwam het er niet uit wat deze 2 Spaanse coaches nu precies wilden bereiken in hun training. Dit had als gevolg dat veel van de deelnemers al voortijdig het FC Zwolle stadion verlieten om na een lange dag voetbal naar huis te gaan.

Jos Eerden