Slapen als middel tegen hoge bloeddruk

Dat slapen een groot deel bevat van het dagelijks leven van een ieder is bekend. Dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je jezelf overdag beter voelt en meer zin hebt om activiteiten te ondernemen even zo. Recent Amerikaans onderzoek van Maple Fung (VA San Diego Healthcare System) toont nu echter ook aan dat de kwaliteit en hoeveelheid diepe slaap die we krijgen invloed heeft op het ontstaan van hart en vaatziekten.

Zo blijkt dat een gebrek aan diepe slaap het risico op ontwikkelen van hoge bloeddruk verhoogd. Mannen die niet genoeg in diepe slaap kwamen, bleken vaker een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Het risico bij mannen die amper fases kenden van diepe slaap lag maar liefst 80 procent hoger om een hoge bloeddruk te krijgen. Gemiddeld genomen is zo’n 15 tot 20 procent van de menselijke slaap diep.

[box type=”info”] Er zijn verschillende slaapfasen te onderscheiden, deze zijn het best te categoriseren in twee verschillende fasen. De REM-slaap en de Non REM-slaap (bevat onder meer de diepe slaap). REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens de REM fase is er sprake van verhoogde hersenactiviteit. Mensen die gedurende de REM slaap gewekt worden, geven vrijwel altijd aan gedroomd te hebben. Daar waar mensen die in de non REM-slaap worden gewekt, aangeven niet of nauwelijks te hebben gedroomd.[/box]

Een handige iPhone-App die je nachtrust meet is Sleepcycle. Hiermee wordt een overzicht gegeven van hoe je nachtrust is verlopen en of je diep hebt geslapen of juist veel hebt gedroomd.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+