Moeilijke beslissing? Slaap er nog eens een nachtje over

Hoe vaak komt het niet voor dat iemand tegen je zegt: “Ik wil er eerst nog een nachtje over slapen”. Heeft deze persoon gelijk of is het iemand die geen beslissing durft te nemen?

Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat we complexe beslissingen het beste aan ons onderbewustzijn kunnen overlaten. Moet je dus goed en lang nadenken over een ingewikkelde beslissing? Het antwoord is nee.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/10/Albert-Einstein.jpg[/author_image] [author_info]“I think and think for months and years. Ninety-nine times, the conclusion is false. The hundredth time I am right.” Albert Einstein [/author_info] [/author]

 

Slaap er een nachtje over

Het is veel beter de feiten op een rij te zetten en het probleem vervolgens een poosje van u af te zetten. Of er een nachtje over slapen in je Huis en interieur. Dan gaat uw onderbewuste aan het werk. Vertrouw vervolgens op uw gevoelsmatige voorkeur. Grote kans dat dit een betere beslissing oplevert dan wanneer u lang en diep had nagedacht.

  1. De verklaring hiervoor is dat als we nadenken we de zaken die je kunt omschrijven belangrijker maken. Ten onrechte, want bij heel belangrijke keuzes spelen emoties een belangrijke rol. En die kun je vaak niet zo goed onder woorden brengen. Denk maar aan de liefde. Kun je goed verwoorden waarom je van je partner houdt?
  2. Een tweede reden waarom we complexe beslissingen beter aan het onderbewuste kunnen overlaten is de verwerkingscapaciteit. Vergeleken met het bewuste is de verwerkingscapaciteit van informatie door het onbewuste namelijk tweehonderdduizend keer zo groot.

Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dus dat we betere beslissingen nemen door ons onderbewuste te laten werken naarmate de complexiteit toeneemt. Maar voor beslissingen die meer precisie vereisen en minder informatiecapaciteit vergen, kunnen we beter bewust een keuze maken. Het bewuste kan bijvoorbeeld strakke regels volgen, is heel precies. We kunnen uit ons hoofd uitrekenen hoeveel 14 maal 18 is. Ons onbewuste doet dit niet voor ons, hoeveel nachtjes we er ook over slapen.

Goede beslissers lezen ’s avonds de informatie door, ontspannen daarna, gaan op tijd naar bed voor voldoende slaap en nemen ’s ochtends een beslissing die goed voelt. Je moet daarop leren vertrouwen.

Beslissingen gebaseerd op angst komen nog altijd veel voor. En dat zijn lang niet altijd de beste. Het spreekwoord “angst is een slechte raadgever” is er niet voor niets gekomen.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+