Wijn IQ: 6 Mythes en de waarheid

Verstand hebben van wijn hebben slechts weinigen. Vele mythen leven er dan ook rondom wijn, die door velen als de waarheid worden gezien. Om indruk te maken op je visite of dinergenoten kun je met enkele kleine tips en weetjes al over komen als een echte wijnkenner. Santé!

Rode wijn

Mythe: Serveer nooit rode wijn met vis

Werkelijkheid: “Een goede Pinot Noir gaat perfect met vis” aldus David Hesketh, Master of Wine en Managing Director bij Laurent-Perrier. “De lage tannine waarden van deze druivensoort reageren niet met fosfaten die aanwezig zijn in vis. Dit zorgt ervoor dat je een frisse smaak hebt die niet overheersend aanwezig is.”

Mythe: Bewaar nooit rode wijn in de koelkast

Werkelijkheid: “De Beaujolais uit 2009 is perfect om koud in de koelkast te bewaren,” volgens Hesketh. Wijnen uit de Loire streek kunnen prima in de koelkast worden bewaard: Kou zorgt ervoor dat de wijnen minder complex worden, dit zorgt ervoor dat ze bij vele verschillende soorten gerechten passen. Het koud bewaren maakt op deze wijze de smaak minder specifiek maar beter passend bij meerdere gerechten.

 Mythe: Laat een rode wijn liggen totdat je klaar bent om deze op te drinken

Werkelijkheid: Sla de wijn horizontaal op, maar zet twee dagen voordat je de wijn daadwerkelijk op wilt gaan drinken de fles overeind. Het bezinksel bevat veel goede stoffen voor je gezondheid, maar smaakt bitter. Voor de smaak is het beter om dit in de fles te laten zitten.

rode wijn vrouw

Witte Wijn

Mythe: Stop een lepel in de champagne om de bubbels te behouden

Werkelijkheid: Dit heeft totaal geen zin. Er zijn wijnstoppers die je er op kunt plaatsen om de bubbels te behouden Maar simpelweg aluminiumfolie plaatsen over de nek en uitgang van de fles werkt het beste voor een langere periode. De champagne blijft zo urenlang goed.

 Mythe: Je hoeft witte wijn niet over te schenken

Werkelijkheid: “Overschenken zorgt ervoor dat meer zuurstof in de wijn komt en verbetert zo de smaak – overigens geldt dit voor elke kleur wijn,” aldus Hesketh. “Het overschenken verwijderd samentrekkende deeltjes in oudere wijnen, hierdoor kun je van de gezondheidsvoordelen van antioxidanten genieten zonder last te hebben van de nasmaak.”

Mythe: Bewaar witte wijn altijd in de koelkast.

Werkelijkheid: Witte wijn moet je pas twee uur voordat je het gaat drinken koud zetten. says Basset. Vibratie en een gebrek aan vocht verwoesten de smaak. Het is veel beter om witte wijn in een donker kastje te bewaren.

Doe er je voordeel mee, nu heb je op een feestje wat interessante feitjes om over te komen als een echte wijnkenner!

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+