Nationale Complimentendag populairder dan ooit

Vandaag is het de 10e Nationale Complimentendag.  Een dag waarop positiviteit de boventoon voert en die zich onderscheidt van dagen als Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- en Vaderdag doordat zij niet commercieel is. Een dag lang kijken we met zijn allen naar wat er allemaal wel goed gaat en complimenteren de verantwoordelijken. Dit jaat lijkt de animo groter dan ooit.

Nationale Complimentendag, 10e editie leeft als nooit tevoren

Dat de Nationale complimentendag populair is blijkt uit de vele aandacht in bijna alle (landelijke) media en uit het feit dat #Complimentendag zelfs 4 uur lang ‘trending topic’ was op twitter vorig jaar. Op internet schoot het aantal ‘Complimentendag’ hits op Google in de weken rondom 1 maart van 12.000 naar ruim 545.000.

De tiende editie van de complimentendag leeft als nooit te voren: “Al sinds oktober worden we benaderd met aanvragen, suggesties én mensen en bedrijven die complimenten willen geven, maar niet altijd weten waar of hoe ze dat moeten doen. Dat is in die 10 jaar nog niet eerder zo vroeg en in die mate gebeurd” Aldus initiatiefnemer Hans Poortvliet.

Internationaal succes

Het succes van de Nederlandse Complimentendag blijft ook internationaal niet onopgemerkt. Zo vindt sinds drie jaar ook in België op 1 maart de Nationale Complimentendag plaats, is er in Noorwegen een bescheiden aanvang mee gemaakt en in o.a. Frankrijk, Zwitserland en Curaçao over geschreven. Reden voor de initiatiefnemers om vorig jaar te starten met de oproep voor een ‘World Compliment Day’: The most positive day in the world! 

“The deepest principle in human nature is the craving to be appreciated.”
William James (American Philosopher and Psychologist 1842 – 1910)

Minimaal drie complimenten

Poortvliet verzoekt ook dit jaar een ieder weer om op 1 maart aan minimaal drie mensen in zijn/haar omgeving een oprecht en welgemeend compliment te geven. “Zo creëren we met elkaar de meest positieve dag van het jaar!”

Complimenteren kun je leren

Het geven van een compliment is voor veel mensen soms lastig. Het zit nou niet echt bepaald in onze volksaard zit. Het nemen van een compliment trouwens ook niet, want zeg nou zelf, hoe vaak heb jij gezegd: ‘och dit oude ding?’ na het ontvangen van een compliment over je kleding? In Nederland zijn we beter in het zien en benoemen van het negatieve in plaats van het positieve. (Denk maar eens aan de Nederlanders die je tegenkomt op vakantie). Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, complimenteren kun je leren!

Hier wat tips om mee te beginnen:

  • Spreek altijd in de ‘ik’ vorm. Jij bent immers degene die het compliment geeft en dat wordt dan ook als zodanig opgevat en daarom meer gewaardeerd.
  • Wees specifiek. Leg uit waaróm je iemand waardeert
  • Overdrijf de boel niet. Genoeg is genoeg. Het compliment moet wel een beetje oprecht overkomen.
  • Als iemand het vreselijk vind om in de belangstelling te staan. Zorg er dan voor dat je het complimentje onder vier ogen geeft. Andersom vinden sommige mensen het juist wel leuk in om in de belangstelling te staan. Die mensen geef je een compliment middenin een groep.

Over het in ontvangst nemen van een compliment kunnen we kort zijn. Het uitspreken van het woord ‘dankjewel’ is al voldoende.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+