Kauwgom: Een kick voor je hersenen

Een optimale focus nodig voor die aankomende pitch, presentatie of examen wat er aan zit te komen? Dan is de doodsimpele oplossing dichterbij dan je denkt, namelijk kauwgom! Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door Appetite magazine wordt aangetoond dat het kauwen van kauwgom een positieve invloed heeft op je hersencapaciteit.

In het onderzoek dat werd uitgevoerd door de St. Lawrence universiteit werden twee verschillende groepen studenten geselecteerd. Beide groepen moesten vervolgens een test afleggen. Hierbij kauwde één groep voor het afleggen van de test op kauwgom, de andere groep deed dit niet. Wat bleek? De groep die kauwgom had gekauwd voordat ze begonnen aan de test scoorde beduidend beter. Hoofd onderzoeker Serge Onyper en tevens psychologie professor aan de St Lawrence Universiteit wijt dit resultaat aan de mate van opwinding dat wordt opgewekt door het kauwen op kauwgom.

Kauwgom kauwen goed voor je geheugen?

“Sommige cognitieve processen, waaronder geheugen vorming, profiteren van fysiologische wijzigingen die geassocieerd kunnen worden met lichte opwinding. Er is veel bewijs dat kauwen leidt tot een verhoogde hartslag en bloedsomloop,” zegt Onyper. Hierbij merkt hij ook op dat eenzelfde boost wordt gecreëerd door sporten.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/09/WikipediaNL-logo-groot-type-Nohat.png[/author_image] [author_info]Kauwgom zoals we dat nu kennen werd in Europa geïntroduceerd door het Amerikaanse en Canadeese bevrijdingsleger uit de Tweede Wereldoorlog. Zij namen pakjes kauwgom mee vanuit Amerika en Canada en deelden dat uit onder de net van oorlog verloste Europeanen. (Wikipedia) [/author_info] [/author]

Om echt te kunnen profiteren van de positieve werking van kauwen, moet je 5 minuten voordat je begint aan je opdracht beginnen met het kauwen van kauwgom. Het onderzoek heeft ook aangetoond dat de voordelen van het kauwen slechts de eerste 15 tot 20 minuten gelden. Helaas geen langdurig effect, maar misschien wel slim om te beginnen met die moeilijke vraag aan het eind van het examen.

“Er is ook bewijs dat het proces van kauwen afleidend kan werken, dat verklaart ook het feit dat de deelnemers geen voordelen ervaren zodra er werd gekauwd gedurende de test. Het is goed mogelijk dat de cognitieve kick die je krijgt van het kauwen wordt geneutraliseerd door het afleidende effect van het kauwen zelf”. Aldus Onyper.

Onze tip; bereid je gewoon goed voor op je examen, presentatie of pitch. Dan heb je ook geen kauwgom nodig. Mocht dit dan toch niet lukken; dan snel dat pakje kauwgom scoren en flink kauwen voor je opdracht begint!

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+