Ja, gezellig!

Gezellig is “in”. Dit schijnt door de crisis te komen. En door de herfst natuurlijk. Buiten is het guur, de winterjas moet uit de kast, het regent almaar en je struint tot je enkels door de bladeren. En omdat het buiten guur is, trekken we naar binnen, naar in en om het huis. Groente kweken bij het eigen huis is al een tijdje in de mode, tot in de kleinste bloembak stonden de afgelopen zomer de kerstomaatjes, de basilicumplantjes en de aardbeien. Deze trend verhuist nu het herfst is naar binnen: mensen leggen een “urban garden” aan, waarmee ze bedoelen dat ze bakjes of kistjes tegen een zonnige binnenmuur spijkeren, en daarin kweken ze vervolgens kruiden. Zo heb je ze altijd vers. En het staat leuk.

Handwerken is weer helemaal hip

Waar je jarenlang geen knot wol meer kon aanschaffen en de laatste zieltogende handwerkzaken het faillissement aanvroegen, daar ligt tegenwoordig de wol bij de Zeeman, en de breipatronen staan in de Libelle. Er zijn overal breicafés. Want: samen breien is enorm gezellig! Ook wordt breien aangeprezen als goed voor de geest. Je schijnt er rustig van te worden, en ontspannen. Overigens, als we massaal naar binnen trekken, dan moeten we natuurlijk wel in contact blijven met de buitenwereld via onze smartphone! Dus wat is hét ding om te breien anno nu: een iPhone-hoesje.

Ook de kleding is gezellig. Om het herfstweer te trotseren mag je jezelf tegenwoordig weer vertonen in een poncho, het kledingstuk bij uitstek om eens lekker in weg te duiken. Deze poncho kun je natuurlijk ook zelf breien!

Broodbakken

Wat verder helemaal van nu is, is eigengebakken brood. Voor rond de honderd euro schaf je een broodbakmachine aan die het deeg kneedt, het laat rijzen, en het vervolgens bakt. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Maar als ik een broodbakmachine zou aanschaffen dan zou ik hem op een timer zetten, zodat het brood klaar is als ik wakker word!

Een versgemalen kopje koffie!

Goed, daar zit je dan, breiend aan je poncho, terwijl je de geur van vers brood opsnuift, en geniet van het uitzicht op je urban garden. Dan ontbreekt er nog maar één ding… juist… dat is een kopje cappucino! Uiteraard van versgemalen bonen, want dat is huiselijk. Er bestaan van die supersonische koffiemachines waar je de bonen indoet, en dan komt er een cappucino uit. Maar veel knusser is het natuurlijk om de bonen te malen in een nostalgische handmolen, en er vervolgens koffie van te zetten door met een fluitketeltje water op het filter te schenken, en er dan met de melkschuimer opgeklopte melk op te gieten. Klinkt dit toch wat te veel als een project, en wil je geen duur espresso-apparaat, dan is er sinds deze maand een Senseo waar je echte bonen in kunt doen. Een kopje koffie… ja, gezellig!

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+