Zoutgehalte in voeding moet snel omlaag

Te veel zout en te veel vet is niet goed voor ons, dat weten we allemaal. Veel mensen proberen daarom gezonder te leven door te minderen op de inname ervan. Maar hebben we eigenlijk wel zelf invloed op de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen?

Nee dus.

Maar liefst 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit namelijk verwerkt in onze voedingsmiddelen. Het gaat dan niet alleen om voedingsmiddelen die we niet per se nodig hebben zoals nootjes, chips en soep maar ook om basisproducten zoals brood en kaas. Daar kunnen we dus niets aan doen. Heb je het ooit zo zout gegeten?

Wettelijke maatregelen

Tijd voor actie, vinden zowel het RIVM als minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij eist dat de voedingsindustrie ervoor zorgt dat het zout- en vetgehalte in producten drastisch omlaag wordt gebracht. Gebeurt dit niet dan neemt het kabinet wettelijke maatregelen. Dat zegt de minister in de Volkskrant vandaag. De minister geeft producenten tot eind dit jaar om hun leven te beteren.

Maar wat is nu precies het probleem met zout?  De aanbevolen hoeveelheid zout voor een mens is 6 gram. Gemiddeld krijgen vrouwen echter 7,5 gram binnen en mannen nog meer, maar liefst 9,9 gram. Het verschil tussen mannen en vrouwen zit hem erin dat mannen gemiddeld meer eten dan vrouwen. Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en maagkanker.

 5 tips om minder zout te eten:

  • Lees de etiketten en kijk naar het natriumgehalte per 100 gram op het etiket.  Hoe minder, hoe beter. (Vermenigvuldig dit met 2,5 gram en je weet precies hoeveel gram zout er per 100 gram in het artikel zit. )
  • Kies voor verse  (diepvries)groenten en niet voor groenten uit blik.
  • Gooi geen zout door het eten voordat je het geproefd heb
  • Gebruik andere smaakmakers om je eten op smaak te brengen zoals peper, knoflook en basilicum
  • Fris een flauw gerecht op door tegen het einde van de bereiding twee scheutjes azijn of citroensap toe te voegen

De roep om het verlagen van het zoutgehalte in voedingsmiddelen is niet nieuw. Al jaren is duidelijk dat Nederlanders meer zout binnen krijgen dan nodig, doordat het in ons eten verwerkt zit. Al in 2007 beloofde de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) beterschap en richtte het  ‘Taskforce Zout’ op. De Taskforce richt zich op natriumreductie en stimuleert acties van producenten om de hoeveelheid natrium in producten te verlagen.  Volgens het RIVM en de Voedsel en Waren Autoriteit is er echter sinds 2007 vrijwel geen resultaat geboekt.

‘Task Force Zout’ zorgde voor gemiddelde zoutverlaging van 10%

Ondertussen schrijft de FNLI deze week op hun website dat de inspanningen van de FNLI Task Force Zout de afgelopen jaren al hebben geleid tot een gemiddelde zoutverlaging van zo’n 10%. Het teveel aan zout in producten is een serieus probleem, vindt ook de levensmiddelenindustrie. Dat er verdere stappen nodig zijn erkennen ze. Daarom hebben levensmiddelenbedrijven en –brancheorganisaties nu concrete doelstellingen opgesteld. Deze doelstellingen moeten voor het einde van 2015 behaald zijn.

Vandaag debatteert minister Schippers met de Tweede Kamer over gezonder leven.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+