Zon goed voor gezondheid

Goed nieuws voor zon-liefhebbers. Zonneschijn op je lichaam is niet alleen goed voor je humeur maar het helpt ook nog eens tegen hart- en vaatziekten.

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh lieten zien dat bij blootstelling van onze huid aan de zon, er een stofje vrijkomt in onze bloedvaten dat ervoor zorgt dat de bloeddruk daalt. De productie van deze ‘nitric oxide’ is niet hetzelfde als de aanmaak van vitamine D, dat omhoog gaat bij zonneschijn.

Het onderzoek

Van 24 vrijwilligers die onder een bruiningslamp zaten werd door onderzoekers de bloeddrukgemeten. Dit gebeurde in twee sessies van 20 minuten. In een sessie werden de vrijwilligers blootgesteld aan zowel UV licht als de warmte van de lampen. In de andere sessie werd het UV licht uitgezet zodat de vrijwilligers alleen in aanraking kwamen met de warmte. De bloeddruk van de vrijwilligers daalde beduidend voor een uur na blootstelling aan UV straling. Dit gebeurde niet na de sessie met alleen warmte.

Volgens de onderzoekers wordt hiermee bewezen dat UV straling voordelen heeft voor de gezondheid.

“We vermoeden dat de voordelen van zonlicht voor de gezondheid van het hart tegen het risico op huidkanker zal opwegen. We zijn nu van plan om te kijken naar de relatieve risico’s van hart- en vaatziekten en huidkanker bij mensen die verschillende hoeveelheden van blootstelling aan de zon hebben ontvangen. Als dit bevestigt dat zonlicht het sterftecijfer door alle oorzaken zal afnemen, zullen we onze adviezen met betrekking tot blootstelling aan de zon moeten heroverwegen.” DR Richard Weller – Hoogleraar dermatologie

De onderzoeksresultaten worden 9 mei gepresenteerd op ’s werelds grootste bijeenkomst van huidexperts.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+