Zomergevaren

Met elke graad die de temperatuur stijgt lijkt er wel een waarschuwing extra uit te gaan. Deze week werd er al door het RIVM gewaarschuwd voor zonkracht 7. Een zonkracht die ongeveer 4 keer per jaar voorkomt. Mensen kunnen dan snel verbranden en lopen  een groter risico op huidkanker.

In de afgelopen 15 jaar is twee maal een waarde boven de 8 geregistreerd. Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten tot roodheid leiden bij een ongewende huid. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 is dat 15 minuten. Bron: RIVM

Niet zwemmen in rivieren

Behalve de zon brengt het zomerweer, of in ieder geval de acties van mensen bij zomerweer, nog meer gevaren met zich mee. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verfrissende duik? Spring dan niet meteen een rivier in. Het zwemmen in de grote rivieren als de Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas maar ook in kanalen, kan levensbedreigend zijn.

Door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen. De sterke stroming zit niet alleen in het stromende deel van de rivier (waar de schepen varen), maar is ook verraderlijk aanwezig tussen de kribben. Schepen kunnen zwemmers niet zien, en al helemaal niet ontwijken en door de zuiging van vrachtschepen kun je als zwemmer naar een schip worden toegetrokken. Verder is het water koud en heb je kans op kramp en onderkoelingsverschijnselen.

Jeuk en misselijkheid

Goed, niet zwemmen in de rivier dus. Een meertje dan maar? Prima, maar zoek dan wel eerst even uit welke. Want in 34 zwemmeren is inmiddels blauwalg aangetroffen. Niet per se levensgevaarlijk maar het kan wel leiden tot huidklachten, misselijkheid in diarree. Niet de ideale omstandigheden voor die barbecue die je in gedachten had vanavond. Geeft niks,  want voor die barbecue moet je ook oppassen, zegt de Nederlandse brandwondenstichting .

Meer barbecueslachtoffers

Het gebeurt nog veel te vaak dat barbecues worden aangestoken met vluchtige brandbare vloeistoffen (zoals spiritus). Het aantal slachtoffers van barbecueongelukken is (waarschijnlijk daardoor) de laatste jaren toegenomen. Slachtoffers zijn vaak kinderen en jonge mannen in de leeftijdscategorie van 5 tot 29 jaar.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de Brandwonden Stichting raden met klem aan geen gebruik te maken van brandbare vloeistoffen bij het aanmaken van de barbecue.

Het beste is dus om met dit weer lekker te gaan zwemmen in een zwembad en te eindigen met een picknick in de vrije natuur. Mits er natuurlijk geen teken zitten. Fijne zomer!

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+