De zomer is nu echt van start gegaan. Dus drink voldoende water

Nu het warme weer zich voorzichtig heeft aangediend en er de komende weken mogelijk nog veel moois op ons staat te wachten moet je meer drinken dan je normaal zou doen. Immers door de hogere temperaturen verlies je extra vocht. En dat moet worden gecompenseerd.

Mocht je nu in een hoerastemming komen omdat er een extra cola of een extra glaasje wijn of bier kan worden genuttigd dan wacht je nu een teleurstelling. Een hoog frisdrankgebruik bijvoorbeeld levert een aanzienlijke suiker intake op. Dit kan tot gewichtstoename leiden waar je tijdens de strandvakantie al helemaal niet op zit te wachten.

Meer alcoholische versnaperingen kunnen wel tot een verhoogde stemming leiden maar brengen ontegenzeglijk nadelige effecten voor de gezondheid met zich mee. Bijvoorbeeld wijn en likeur, werkt vocht afdrijvend. Daar droog je dus van uit. Dat is dus een slecht idee bij een warme dag. Bier bestaat voor het grootste deel uit water en heeft dus minder effect op je vochthuishouding.

Dus blijft over water. Hoe saai kan het leven soms zijn.

Waarom water?

Op de eerste plaats bestaat ons lichaam voor wel 60% uit water oftewel sleept een gemiddeld mens 45 liter vocht met zich mee. Een aantal belangrijke functies wordt door water ingevuld.. Water is een belangrijke bouwsteen, vult een vitale transportfunctie in  en is een onmisbaar oplosmiddel voor allerlei stoffen.  Zonder water geen menselijk leven.

Let er op dat je niet uitdroogt

Bij warm weer en zeker onder tropische omstandigheden is het belangrijk dat je niet uitdroogt. Hoe meer je beweegt of hoe actiever je bent hoe meer vocht je onder deze uitzonderlijke condities verliest.  Onder normale omstandigheden is het verstandig 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij warm weer moet je toch zeker denken aan 2 tot 3 liter water per dag. Ook al heb je geen dorst dan is het toch verstandig jezelf aan te zetten om deze aanbevolen hoeveelheid water te drinken.

Kwaliteit van het water

Ben je er niet van overtuigd dat de kwaliteit van het water ok is, dan raden wij je aan alleen flessen water te consumeren. Zie er daarbij altijd op toe dat de fles is gesloten bij aankoop. Maar in westerse landen is de kwaliteit van het drinkwater doorgaans prima in orde. Het leidingwater in Nederland is in ieder geval gezond.  Drink het water ook niet te koud. Want dit kan leiden tot maag- en darmstoornissen. Dat zal je tijdens de zo verdiende vakantie niet over jezelf willen afroepen.

Marijke Noordervliet