Wat is een gezonde waarde voor de bloeddruk?

Je laat waarschijnlijk wel eens je bloeddruk controleren en misschien ook wel niet. Toch is het goed om te weten wat bloeddruk inhoud en waarom die zo belangrijk is voor de gezondheid van ons hart .

Bloeddruk en de gevolgen voor het hart

Terwijl het hart klopt, pompt het een grote hoeveelheid bloed – 5 tot 8 liter per minuut! – heen en weer tussen de aders, de slagaders en het hart. De slagaderlijke druk of bloeddruk is de kracht of de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Hoge druk wil zeggen: een abnormale verhoging van de bloeddruk. Op lange termijn tast die de wanden van de slagaders aan, waardor het hart verplicht is om zich heftiger samen te trekken.

Bloeddruk wordt uitgedrukt door 2 getallen

Het eerste getal, de systolische druk of bovendruk, wijst op de maximale druk op het moment dat het hart zich volledig samentrekt. Op dat moment wordt er meer bloed in de slagaders geperst en wordt de druk hoger. Het tweede, de diastolische druk of onderdruk, wijst op de minimale druk. Het is de bloeddruk gemeten terwijl het hart zich ontspant, tussen de 2 samentrekkingen in.

Op dat moment neemt de druk op de vaatwanden af. Bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwik, meestal afgekort tot mmHg. Het eerste cijfer is de bovendruk, het tweede de onderdruk. De bloeddruk is dan bijvoorbeeld 120/80.

Aanvaardbare bloeddruk

De bloeddruk wordt als aanvaardbaar beschouwd zolang hij niet hoger komt dan 140/90 mmHg. Een lagere bloeddruk is evenwel wenselijk, niet meer dan 120/70 mmHg in ruste. Je bloeddruk is ook afhankelijk van factoren als leeftijd, en familiegeschiedenis.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/10/lachen.gif[/author_image] [author_info]Lachen is gezond en goed voor je bloeddruk, Cardioloog Michael Millar van de Universiteit van Maryland, geeft aan dat als je veel lacht dit de werking van de bloedvaten verbetert. Op de lange termijn kan dit betekenen dat de kans op hart- en vaatziektes zoals infarct, beroerte en embolie verkleind wordt.[/author_info] [/author]

Te hoge bloeddruk: Wat kun je er aan doen?

Als je bloeddruk te hoog is, kan je vaak via kleine veranderingen in je voeding en levensstijl je bloeddruk verlagen. Ben je bezorgd over je bloeddruk? Bespreek dit dan altijd eerst met je huisarts voordat je in actie komt. Een hoge bloeddruk voel je niet en kan dus, zonder dat je het weet, een groot aantal complicaties met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk dat je bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd door de huisarts. Je kan je bloeddruk verlagen door tal van aanpassingen in je levensstijl.

Denk aan:

  • gewicht verliezen
  • meer bewegen
  • minder zout eten
  • stoppen met roken
  • matigen van alcohol
  • stress verminderen
  • kiezen voor gezonde voeding met veel vers fruit en groenten

Te lage bloeddruk: Een probleem?

De meeste artsen zijn het er over eens dat een verlaagde bloeddruk goed voor je is indien het niet om een plotselinge en dramatische daling gaat. Bezorgd over je bloeddruk? Bespreek dit met je huisarts.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+