Wat hoor ik nou?

Horen via je kiezen. Het is vanaf nu mogelijk. In het Maastricht Universitair Medisch Centrum + zijn inmiddels de eerste Europese patiënten voorzien van een bijzonder apparaatje dat ervoor zorgt dat ook mensen die geen gehoorapparaat kunnen dragen weer kunnen horen.

Het apparaatje kreeg de toepasselijke naam SoundBiteHet klinkt als een grap, als science fiction, maar dat is het dus niet. Het apparaatje is ontworpen in Amerika en kreeg de klinkende naam ‘Soundbite’ mee. Het apparaatje bestaat uit twee onderdelen: een op maat gemaakt beugeltje dat over de achterste kiezen van de bovenkaak wordt geklemd met daaraan een, eveneens op maat gemaakt, uitneembaar plaatje. Dit staat in verbinding met een klein hoorapparaatje (microfoontje) voor in het ene oor. Hierdoor komt het geluid binnen en via de trilling door het SoundBite-plaatje en het kaakbot wordt het doorgegeven aan het andere oor.

Geen operatie nodig

“De SoundBite is bedoeld voor patiënten die geen gewoon hoorapparaat kunnen dragen of die aan één kant doof zijn”, lichten KNO-arts prof.dr. Robert Stokroos en audioloog dr. Erwin George van het Maastricht UMC+ toe.. Het apparaat is in de afgelopen jaren  ontwikkeld in de Verenigde Staten.Stokroos en George: “Daar hebben inmiddels al een tweehonderdvijftig patiënten een SoundBite gekregen, en vrijwel iedereen is er enthousiast over. Voor ons reden om dit apparaatje ook in Europa uit te gaan proberen.”.

Maar de Soundbite is niet het enige nieuws op hoor gebied. Wist je bijvoorbeeld dat je handen invloed hebben op de verwerking van geluid?

De link tussen je handen en je gehoor

Zondag werd het Neuroscience congress 2012 gehouden in New Orleans. Neurologen presenteerden daar het bewijs dat het verwerken van geluid is verdeeld over twee hersenhelften. Je linkerhand wordt aangestuurd met je rechterhersenhelft, je rechterhand met je linkerhersenhelft. Daardoor kan er een verschil gemeten worden in de gevoeligheid van de hersenhelften. Wat hebben ze gedaan? Niks ingewikkelds.

Proefpersonen werd gevraagd of ze als ze  een geluid ontdekten in achtergrondruis op een knop wilde drukken. De ene keer moesten ze  dat met rechts doen, de andere keer met links.

Wat bleek? De linkerhersenhelft is beter in het horen van snel veranderende geluiden, zoals bijvoorbeeld klinkers. De rechterhelft reageert op langzame geluiden.

De onderzoekers denken met deze bevindingen mensen met taalproblemen zoals dyslexie beter te kunnen helpen. Het zou ook ervoor kunnen zorgen dat mensen met een beroerte er minder lang over doen om weer te kunnen praten.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+