Volwassenen minder gezond dan vroeger

Volwassen generaties van nu zijn minder gezond dan hun voorgangers, ondanks het feit dat ze een langere levensverwachting hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het UMC Utrecht.

Tegenwoordig komt er méér overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk voor. Daardoor zal met name het aantal mensen met obesitas onder volwassenen steeds hoger worden. De toename van overgewicht en obesitas in iedere jongere generatie, leidt tot een grotere levenslange blootstelling aan overgewicht. Dit brengt een groter risico op met name diabetes met zich mee volgens de onderzoekers.

Doel van het onderzoek was om vast te stellen of een generatie, op dezelfde leeftijd, een ander risicoprofiel had vergeleken met een generatie die 10 jaar eerder was geboren.

Het onderzoek

In de studie werden meer dan 6000 volwassenen (uit Doetinchem)  van verschillende 4 generaties 16 jaar lang gevolgd. De volwassenen werden onderverdeeld in leeftijden: 20-29 (twintigers), 30-39 (dertigers), 40-49 (veertigers) en 50-59 jaar (vijftigers).

Overgewicht

De resultaten laten zien dat overgewicht, obesitas, hoog cholesterol en een hoge bloeddruk toenam met de leeftijd in alle generaties. Toen de mannelijke twintigers dertigers waren geworden, was het overgewicht bij hen bijvoorbeeld 12% hoger dan in de groep dertigers bij aanvang van de studie, een stijging van 40% naar 52%.  Voor vrouwen was er alleen een groot generatieverschil tussen de jongste twee generaties.

“De prevalentie van obesitas in onze jongste generatie op de gemiddelde leeftijd van 40 is vergelijkbaar met die van onze oudste generatie op de gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Dit betekent dat deze jongere generatie 15 jaar vooruit loopt en daarom voor langere tijd blootgesteld worden aan hun zwaarlijvigheid.” Gerben Hulsegge, onderzoeker

Andere bevindingen waren ongunstige generatieverschillen in hoge bloeddruk tussen vrijwel alle generaties bij zowel mannen als vrouwen. Ongunstige trends in diabetes werden geobserveerd bij mannen, maar nog niet bij vrouwen

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+