‘Vitamine D helpt niet tegen verkoudheid’

Verkoudheid voorkomen doe je niet met het innemen van vitamine D. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek in Nieuw- Zeeland waarbij mensen die veel vitamine D kregen toegediend net zo vaak verkouden werden als mensen die placebo’s innamen.

Hoewel vitamine D verder hartstikke goed voor je is (het draagt bijvoorbeeld bij een gezonde botten en een sterk gebit en bevordert de opname van calcium door het lichaam) kun je dus beter op een andere manier proberen een verkoudheid te voorkomen.

Tips om je immuunsysteem te verbeteren:


Ontspan
. Een klein beetje stress is niet erg. Zenuwen voor een grote presentatie horen erbij en je prestaties worden er misschien wel beter van. Maar ben je voortduren gestrest dan kan dit afbreuk doen op je immuunsysteem. Probeer dus af en toe wat te ontspannen.

Eet gezond. Hamburgers, chocola en cola. Lekker is het wel maar gezond niet. Om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en dus je immuunsysteem te verbeteren eet je groenten, fruit en granen.

Beweeg. Bewegen is goed voor je immuunsysteem. Het beste resultaat bereik je als in een regelmatig tempo meerder keren per week sport. En onthoudt, traplopen en op de fiets naar het werk gaan telt ook!

Zorg voor genoeg slaap. Bij te weinig slaap kan het zijn dat je immuunsysteem niet genoeg ‘kracht’ heeft om ziektes tegen te gaan. Om lekker te kunnen slapen kun je het beste elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan/opstaan, koffie en nicotine rond bedtijd vermijden en sporten.

Stop met roken. Ook al rook je maar af en toe een sigaret, het verzwakt je immuunsysteem. Gewoon stoppen dus.

Was je handen. Een van de makkelijkste manieren om je immuunsysteem te helpen is door het regelmatig wassen van je handen. Was minstens 20 seconden en gebruik zeep.

Drink een glaasje minder. Helemaal stoppen met het drinken van alcohol hoeft niet per se maar een beetje minder kan er al voor zorgen dat je immuunsysteem opknapt. Om het risico te minimaliseren drinken mannen niet meer dan twee glazen alcohol per dag en vrouwen maar een.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+