Twee keer per week vis, twee jaar langer leven

Mensen die twee keer per week vis eten kunnen hun levenslengte met minstens twee jaar verlengen. Dat zeggen onderzoekers van de Harvard  School of Public Health en de Universiteit van Washington.

Eerste onderzoek

Het is het eerste onderzoek dat de visconsumptie van mensen linkt aan sterftecijfers. ‘Hoewel het eten van vis al lang wordt beschouwd als onderdeel van een gezond dieet zijn er weinig studies die omega -3 waarden in het bloed en het totaal aantal sterfgevallen onder ouderen hebben onderzocht’, zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian. De Omega-3 vetzuren zijn bijna alleen maar te vinden in vette vis.

 16 jaar aan data van 2700 Amerikanen van 65 jaar en ouder werd door de onderzoekers bekeken. De ouderen namen deel aan ‘the Cardiovascular Health Study’, een langdurig onderzoek naar de gezondheid van hart en bloedvaten.

De vetzuren

De onderzoekers analyseerden het totale aandeel van bloed Omega-3 vetzuren waaronder drie specifieke. Deze drie vetzuren werden geassocieerd met een significant lager risico op sterfte. Het docosahexaeenzuur (DHA) sprong eruit. Dit zuur was het sterkst gerelateerd aan een lage risico op overlijden bij in het bijzonder hart- en vaatziekten. De andere vetzuren werden gekoppeld aan een lager risico op het overlijden door een beroerte en aan een lager risico op een fatale hartaanval.

27% minder kans op overlijden

Al met al hadden de deelnemers aan het onderzoek die het meest van alle drie de vetzuren in hun lijf hadden 27% minder kans om te overlijden.

Goede redenen zat dus om vanavond de biefstuk te verruilen voor een visje uit de oven.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+