Stoppen met roken: Mijn strijd tegen de sigaret

Vanaf mijn middelbare schooltijd  ben ik een roker. Ik begon aarzelend, toen ik veertien was, met de eerste sigaret in het fietsenhok van de school. Pas drie jaar geleden, op mijn zesendertigste, deed ik de eerste serieuze stoppoging. Ik was het zo zat! Altijd maar stress; mag ik hier roken? Heb ik nog genoeg sigaretten? Waar is een asbak? En bij vrienden: ‘mag ik even op het balkon?‘ Even mijn nicotine-shotje halen. Bah, ik voelde me echt een verslaafde. En die afkeer van verslaafd zijn heeft gemaakt dat ik het drie jaar heb volgehouden om niet te roken.

Toen gebeurde er iets ergs. Er gebeurde een verkeersongeluk vlak voor mijn neus. Ik was overstuur, en iemand bood me een sigaret aan… Die nam ik. Helaas vond ik hem heerlijk.

Ik probeerde na die eerste sigaret nog wel een niet-roker te blijven, maar ik ging steeds meer met anderen meeroken. Na ongeveer een maand ging ik zelf maar weer pakjes Marlboro kopen, en nu ben ik alweer een half jaar een roker. Soms doe ik een impulsieve stoppoging. Dan verkreukel ik mijn laatste pakje en zeg: ‘Ik stop ermee.’ Iedereen lacht mij dan uit. En terecht, want de volgende dag of de dag erna rook ik weer. Ik kan gewoon niet meer zonder en dat vind ik heel erg. Terwijl ik dit schrijf krijg ik alweer trek in een sigaret!

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2012/01/Sigaret.gif[/author_image] [author_info]Elk jaar weer doen 900 duizend Nederlanders een serieuze poging om te stoppen met roken. Slechts 100 000 Nederlanders houden dat 12 maanden vol. Iemand die zomaar stopt met roken maakt doorgaans weinig kans: slechts 5 tot 6 procent slaagt. Driekwart geeft al binnen één week op. Bron Cijfers.net[/author_info] [/author]

Ik stop met roken!

Nu is mijn plan om in maart, op mijn veertigste verjaardag te stoppen. Ik ga namelijk in mei trouwen, en ik wil geen bruid zijn die van haar eigen feest wegloopt om buiten te gaan roken. Dus ik rook nu lekker nog een pakje per dag, nu het nog kan. Ik bereid me er geestelijk op voor dat ik na mijn veertigste nog steeds een roker ben, maar dan eentje die niet rookt. Dat zal een hoop stress en geld schelen. Nicotine is zeer verslavend. Mensen, begin er nooit aan. Ik ga cold turkey stoppen, dat betekent zonder hulpmiddelen. Ik ga dingen verzinnen die ik ga doen als ik een trekmoment krijg, bijvoorbeeld kauwgom kauwen of wandelen. Ik zal er op dit blog eerlijk verslag van doen, ook als het niet lukt.

En jullie? Roken jullie en willen jullie er ook vanaf? En hoe pakken jullie het aan?

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+ 

  • Karin

    Frisse lucht, lolly’s en thee zetten op het moment dat je trek krijgt in een peuk. Dan moet het lukken! Zet hem op!