Stoppen met roken, big deal?

Een goede vriend van mij is onlangs gestopt met roken. Hij rookte bijna een pakje sjek per dag.

“Die stopt nooit, want dat kan hij niet,” was de algemene mening in de vriendenkring. En inderdaad had hij wel eens eerder een poging gedaan, maar deze poging was na 56 uur gestrand. Dit wapenfeit haalde hij graag aan als het gesprek ergens weer eens over roken ging. Maar nu rookt hij al bijna drie weken niet, en het begint er aardig op te lijken dat hij echt gestopt is.

Wat is er gebeurd?

“Ik vond dat het wel eens tijd werd,” zegt mijn vriend. Maar daar neem ik geen genoegen mee. Er zijn zo veel rokers die eigenlijk wel willen stoppen, maar die het toch niet lukt. Wat maakt dat het nu dan wel is gelukt? Wat is de doorslaggevende reden, wat is het geheime ingrediënt in zijn motivatiemix?

“Ik begon me zorgen te maken over mijn gezondheid,” zegt hij. “Je wordt toch ouder.”
Hij is rond de veertig.
“En ik had griep, dus ik rookte toch al veel minder,” voegt hij daaraan toe. Aha! Blijkbaar had het feit dat roken slecht is voor de gezondheid, zich langzaam maar zeker stevig in zijn systeem genesteld. En vervolgens heeft hij gebruik gemaakt van het momentum. Bovendien heeft hij het mentaal voor zichzelf gemakkelijker gemaakt, door te zeggen: “Ik ben niet gestopt. Ik heb gewoon besloten om nu niet te roken.” Daarmee haalt hij de lading eraf, zegt hij. De lading dat je de rest van je leven niet mag roken. En daar komt nog bij, dat hij niemand heeft verteld dat hij had besloten om niet te roken. Want anders vraagt iedereen: “En? Nog steeds gestopt?” en als je toch opsteekt, is meteen je hele omgeving teleurgesteld, of ze lachen je uit.

Hij had al helemaal geen stopritueel, met een datum waar je langzaam naartoe rookt, met een zeer weloverwogen laatste sigaret, met een demonstratief verwijderen van alle asbakken, en een zorgvuldig uitgekozen bestemming voor het uitgespaarde geld. Voor hem werkt dat gewoon niet, omdat het dan echt een enorme gebeurtenis wordt. En juist dan is het zo overweldigend, en word je zo moedeloos dat je nooit meer mag roken, dat je er maar weer eentje opsteekt. Als troost.

Nee, van het ene op het andere moment besluiten om na twintig jaar roken géén nieuw pakje sjek te kopen, jezelf voorhouden dat je vandáág niet rookt, niemand inlichten en wat vervangende dingen in huis halen zoals Fishermans Friends: dat is zijn methode. Het geheime ingrediënt is, dat hij zichzelf voorhoudt dat het niet erg is als hij weer opsteekt. Alleen hij besluit om het niet te doen. Gewoon geen big deal van maken.

Is het inderdaad geen big deal?

Iemand die zes pakjes sjek in de week rookt en dan stopt, bespaart jaarlijks € 2000. Maar veel belangrijker zijn de gezondheidseffecten. Na twee dagen zijn reuk- en smaakvermogen aanzienlijk verbeterd. Vanaf twee weken na het stoppen begint de bloedcirculatie in het lichaam te verbeteren. Na een jaar is er 40% minder kans om te overlijden aan een hartaanval. Na vijftien jaar is de kans om een hartaanval te krijgen weer gelijk aan die van iemand die nooit gerookt heeft. De kans op longkanker is voor mensen die roken of gerookt hebben altijd groter dan voor mensen die nooit hebben gerookt, maar toch is deze kans na tien jaar stoppen de helft minder dan wanneer je was blijven roken. En dan doe ik nog maar een greep uit de gezondheidseffecten, er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wel een big deal dus. Maar blijkbaar eentje die slaagt, als je er in je hoofd een kleine beslissing van maakt.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+