Smaaklessen blijken te werken

Gezond eten kun je leren. Het lesprogramma ‘smaaklessen’ helpt kinderen bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. Hoe meer kinderen de Smaaklessen volgen, hoe meer ze er op gaan letten of ze wel gezond eten. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR.

Het onderzoek richtte zich op de smaakontwikkeling van een kind en op de vraag welke factoren de ontwikkeling van een bewust eetpatroon beïnvloeden.

Kinderen die de smaaklessen volgden deden relatief veel kennis op over gezond eten en die kennis bleef tot het volgende schooljaar behouden. Dit in tegenstelling tot kinderen die de Smaaklessen niet volgden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ongeveer 1200 leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van de basisschool en is inmiddels door staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, aangeboden aan de Tweede Kamer.

De onderzoekers pleiten voor een integrale meerjarenaanpak, die zich niet alleen richt op de school, maar ook op de thuisomgeving van kinderen. Smaaklessen kan hierbij een belangrijke eerste stap zijn op weg naar een gezond, gevarieerd en bewust eetpatroon. (Passage uit brief aan tweede kamer)

Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma over eten dat in 2006 werd ontwikkeld door het voedingscentrum en Wageningen RU. Het programma brengt basisschoolkinderen spelenderwijze in contact met gezonde en duurzame voeding.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+