Slapen voor een beter geheugen

Als herinneringen herhaald worden in je slaap kan dat ervoor zorgen dat je dingen beter onthoudt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Northwestern University.

Het onderzoekt toont aan dat als de informatie die de herinnering maakt belangrijk voor iemand is (bijvoorbeeld iets dat geassocieerd wordt met het verdienen van veel geld) de kans groot is dat die herinnering wordt herhaald in je slaap. Op die manier zou je de informatie beter onthouden.

Ook toonden de onderzoekers aan dat door de slaap te manipuleren, herinneringen die minder belangrijk zijn toch beter werden onthouden.

Het experiment

Deelnemers aan het onderzoek kregen verschillende objecten op een computerscherm te zien. Elk object kreeg zijn eigen waarde en liet de deelnemers zien hoeveel geld ze konden verdienen als ze het object later in de test hadden weten te onthouden.

“Het bedrag was voor sommige objecten veel hoger dan voor anderen” legt professor Ken Paller uit. “met andere woorden; we manipuleerden de waarde van de herinneringen, sommige waren waardevol en anderen niet zo, net zoals alles wat we overdag ervaren verschilt in waarde van hoe graag we het ons willen herinneren”.

Bij elk object dat getoond werd in het onderzoek werd een geluid afgespeeld. Een theeketel kreeg bijvoorbeeld het geluid van een fluit mee. Zowel tijdens de slaap als tijdens het wakker zijn werden sommige geluiden zacht afgespeeld zodat de deelnemers weer herinnerd werden aan de objecten met een lagere waarde.

Als de geluiden tijdens de slaap werden afgespeeld herinnerden de deelnemers zich de objecten met een lage waarde beter dan wanneer de geluiden werden afgespeeld terwijl de deelnemers wakker waren.

De uitkomsten van het experiment tonen volgens de onderzoekers aan dat het reactiveren van herinneringen tijdens de slaap kan zorgen voor verbetering van het geheugen.

Bron: http://www.northwestern.edu

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+