Sauna, verkwikkend voor lichaam en geest

Ik ben dol op naar de sauna gaan. Of het nu in de sauna van de sportschool na het sporten is, een dag in een grote megasauna en alles wat daar tussenin zit. Het is zowel lichamelijk als geestelijk erg ontspannend.

Het lekkere is de afwisseling van warm en koud aan je lichaam. Uit de warme sauna, even rondlopen, en dan onder de ijskoude douche en in een koud dompelbad, waarna je gaat zwemmen en in een warm bubbelbad. Je geeft je lichaam telkens een nieuwe sensatie, die maakt dat je geestelijk ook erg ontspannen wordt. In de winter vind ik het nog lekkerder dan in de zomer, omdat dan de contrasten in temperatuur het grootst zijn.

Samen naar de sauna

Ik herinner mij dat ik voor het eerst mijn vriend meenam. Die was nog nooit in een sauna geweest. In het begin leek het hem vreemd tussen al die blote mensen, maar daar was hij in twee minuten aan gewend. Hij werd heerlijk ontspannen, zo ontspannen als hij niet kende van zichzelf. Ik was natuurlijk blij dat hij ook van sauna hield, want ik vind het echt iets om met je partner te doen. Of gezellig met een goede vriendin. Een drankje en een hapje horen er natuurlijk ook bij. Voor mij is het pure verwennerij.

Na het sporten in de sauna gaan heeft iets van een beloning: je bent er tegenaan gegaan en nu mag je heerlijk achterover leunen in de warmte. En dankzij de ijskoude douche sta je helemaal verkwikt weer buiten.

[box]

Ga naar de sauna!

  • Het ademhalingssysteem wordt getraind, mensen met Astma kunnen hier voordeel van hebben.
  • De bloedvaten worden getraind, wat een gunstige invloed heeft op de bloeddruk.
  • Betere weerstand door te wennen aan warmte versus kou
  • Betere huiddoorbloeding
  • Goed voor de het stofwisselingssysteem
  • Melkzuren en afvalstoffen van de stofwisseling worden onttrokken aan het lichaam
  • Ontspannend effect op de spieren. [/box]

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+