Ruim helft Nederlanders is te zwaar

Ruim de helft van de Nederlanders is te zwaar. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vandaag bekend heeft gemaakt. Maar liefst 60 procent van de Nederlandse mannen tussen de 30 en 70 jaar heeft te kampen met overgewicht en bij de vrouwen is 44 procent te zwaar. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is bezorgd over de cijfers. En luidt daarom de noodklok.

Buik steeds dikker

Samen met het UMC Utrecht en Divisie Julius Centrum startte het RIVM het onderzoek ‘Nederland de Maat Genomen’ waarbij onder meer de buikomtrek van Nederlanders werd gemeten. Uit het onderzoek blijkt nu dat de Nederlandse buik steeds dikker wordt. Abdominale obesitas wordt dit genoemd. In de eerder genoemde leeftijdsgroep heeft 27 procent van de mannen teveel vet op de buik, dat is bij een omtrek van 102 cm of meer. Bij de vrouwen is dat zelfs 39 procent, voor hen is dat bij een omtrek van 88 cm of meer. Opvallend is dat er een forse toename is van de buikomtrek van de Nederlanders in de afgelopen jaren, vooral bij de vrouwen. Midden jaren 90’ had 15 procent van de vrouwen en flinke buik, nu is dat al ruim een kwart. En juist dat buikvet is een risicofactor.

Voor het onderzoek ‘Nederland de Maat genomen’ is een steekproef van bijna 4000 personen uit de bevolking tussen de 30 en 70 jaar onderzocht in 2009 en 2010.Het laatste vergelijkbare, grootschalige onderzoek naar risicofactoren in een aselecte steekproef onder de Nederlandse bevolking dateert van 1993-1997 (Bron: RIVM)

Gezondheidsrisico’s

Het overgewicht van de Nederlanders brengt flink wat risico’s met zich mee voor de volksgezondheid. Een op de zeven van de te dikke mensen is zo zwaar dat er ernstig gezondheidsrisico bestaat. Denk daarbij aan ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

25% van de diabetici is zich daar niet van bewust

Diabetes komt volgens het onderzoek voor bij 6 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen. Van de mensen bij wie diabetes werd vastgesteld was een kwart zich niet eens bewust van het feit dat ze de ziekte hadden.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+