(Regel)matig drinken goed voor gezondheid

Matig en regelmatig drinken heeft over het algemeen een positief effect op de gezondheid van de meeste volwassenen. Dit blijkt uit de resultaten van ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek die de Stichting Alcohol Research (SAR) deze week presenteert.

 

(Regel)matig

Ondanks de uitkomst van het onderzoek geldt nog steeds: Geniet, maar drink met mate. Wanneer je alle voor- en nadelen op een rij zet blijken de effecten van matig drinken voor de meeste volwassenen positief uit te vallen. Het grootste gezondheidsvoordeel wordt bereikt bij matig én regelmatig drinken. Opsparen van je ‘quotum’ tot eerste Kerstdag of oudejaarsavond is dus niet verstandig.

Onder ‘matig’ verstaat de Nederlandse Gezondheidsraad voor hen die alcohol drinken: maximaal één glas per dag voor volwassen vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor volwassen mannen.

Voor- en nadelen van matig drinken

In vele onderzoeken is aangetoond dat mensen die regelmatig een matige hoeveelheid alcoholhoudende drank consumeren, 20-30% minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan geheelonthouders en zware drinkers. Ook is het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 30% verlaagd en hebben zij minder kans op bepaalde vormen van dementie.

Aan de andere kant stijgt bij vrouwen die dagelijks één glas alcoholhoudende drank drinken het risico om borstkanker te krijgen van 8,8% naar 9,5%, een stijging van 8%.

Welke drank is beter?

Willy Gilbert, diëtist in Dordrecht en voorzitter van de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), vindt het een goed idee om juist rond de feestdagen aandacht te besteden aan alcohol. ‘Het is nuttig om de gezondheidsaspecten in het juiste perspectief te plaatsen. Er heersen misverstanden over alcoholconsumptie, bijvoorbeeld over het type drank. Of je wijn, bier of gedistilleerd drinkt maakt niet uit, als je maar niet te veel drinkt.

Meer weten? Kijk dan op www.alcoholengezondheid.nl en daar mag je dus best een wijntje bij nemen.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+