Onderzoek bewijst samenhang overgewicht en hartklachten

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende oorzaken van het overlijden van volwassenen. In Nederland stierven in 2010 maar liefst 40,000 mensen aan een hart- of vaatziekte. Voor de eerste keer kunnen onderzoekers nu aantonen dat er een relatie bestaat tussen een hoge Body Mass Index (BMI), oftewel overgewicht, en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De studie werd gedaan door onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen en de universiteit van Bristol en werd uitgevoerd onder 75,627 respondenten. Het onderzoek toont aan dat overgewicht zelf schade toebrengt aan het hart. “Een BMI-toename van 4kg/m2 verhoogt de kans op hartziekten met maar liefst 52 %. “ dat zegt professor Børge Nordestgaard van de universiteit van Kopenhagen. Het onderzoek werd deze maand gepubliceerd.

Wetenschappers van beide universiteiten analyseerden data van twee grote populatiestudies. Daaraan deden meer dan 76000 volwassenen mee door een fysieke test af te leggen en vragen over hun levensstijl te beantwoorden. De wetenschappers ontdekten dat mensen met een hoog BMI  een 26% grotere kans hebben om een hartziekte te krijgen. Door de gevonden data te combineren met de erfelijke factoren konden onderzoekers een verhoogd risico van maar liefst 52%  aantonen. Drie genetische variaties werden gebruikt in de studie die allemaal geassocieerd kunnen worden met een hoog BMI.

Cijfers hart- en vaatziekten

Dagelijks in Nederland:

  • sterven 109 mensen aan een hart- of vaatziekte; 58 vrouwen en 51 mannen
  • sterven 28 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
  • worden 1.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege hart- en vaatziekten
  • leven meer dan 1 miljoen patiënten met een hart- of vaatziekte. Bron: Hartstichting

Om ons uit de greep te houden van de obesitasepidemie waar de westerse wereld mee te kampen heeft, raadt Nordesgaard twee dingen aan: “Het is heel simpel. Als je gewicht wilt verliezen, dan heb je twee opties. Je kan gaan bewegen, of je kunt minder gaan eten. Er is geen andere uitweg, het is of het een of het ander, maar het liefst allebei.”

Dr Nicholas Timpson, lector in genetische epidemiologie van de universiteit van Bristol vult aan: “In het licht van de toename van overgewicht zijn deze bevindingen fundamenteel om de volksgezondheid te verbeteren. Ons onderzoek laat zien dat als we overgaan op een levensstijl die een lager BMI promoot, de kansen op het ontwikkelen van de ziekte zullen afnemen.”

Bereken je eigen BMI

Op de website van de hartstichting staat een handig hulpmiddeltje om je eigen Body Mass Index, oftewel BMI te berekenen. Klik HIER om erachter te komen wat jouw BMI is.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+