Niet afvallen door geloof in fabels

Als het om afvallen gaat geloven veel Nederlanders nog in fabels, en dat staat gewichtsvermindering juist in de weg. Dat zegt het Voedingscentrum dat onderzoek deed onder Nederlanders over ‘Fabels en Gewicht’

De deelnemers aan het onderzoek kregen een lijst met stellingen voorgeschoteld waarvan zij moesten aangeven of ze het er mee eens of oneens waren. Op de stelling ‘ieder pondje gaat door het mondje’ antwoordde maar liefst 90% van de ondervraagden met ‘eens’. Ze gaven daarmee het goede antwoord. Dat gold echter niet voor alle stellingen.

Fabel: Grapefruit- en citroensap breekt vet af

Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft dat grapefruitsap of citroensap helpt bij het afbreken van vet. Er is echter geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

Fabel: ‘Iemand kan te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft’

Ruim een derde van de Nederlanders gelooft onterecht in het bestaan van ‘zware botten’. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt echter rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

Ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Het betreft een representatieve steekproef, waaraan vrouwen en mannen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en regio’s meededen.

Fabel:  Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer

60% van de Nederlanders denkt dat je na 20:00 uur geen calorieën meer verbrandt. Bij de hoogopgeleiden gelooft bijna de helft in deze fabel. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrand sla je op als vet.

Nog meer resultaten:

  • 4 op de 10 Nederlanders is er niet van op de hoogte dat een glas vruchtensap evenveel suiker en calorieën bevat als een glas frisdrank.
  • Tweederde van de Nederlanders is er zich van bewust dat de meeste diëten ongezond zijn.
  • 4 op de 10 Nederlanders denken dat je dik kan worden van te weinig eten.
  • Tweederde van de Nederlanders is van mening dat je af valt door veel water te drinken.

 

Met het onderzoek hoopt het voedingscentrum inzicht te krijgen in de kennis van de Nederlandse consument met betrekking tot feiten en fabels op het gebied van voeding, gezondheid en gewicht.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+