Nederland in top tien gelukkigste landen

Nederland staat achtste op de ranglijst van gelukkigste landen. Daarmee laten we IJsland en Groot-Brittannië achter ons. Ook in Zweden en Canada is iedereen zeer tevreden, die landen staan respectievelijk op de derde en tweede plaats in de top tien. Het gelukkigste land van de wereld is Australië.

De organisatie voor Economische samenwerking en ontwikkeling (OECD) keek bij het maken van de ranglijst naar zaken als tevredenheid over huisvesting en inkomen tot ‘tevredenheid in het leven’. En wat bleek? Wij vinden het in Nederland zo slecht nog niet.

Werk en inkomen

75 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar oud heeft een betaalde baan. En terwijl we gemiddeld 1379 uur per jaar werken is dat nog altijd minder dan het gemiddelde van de landen op de ranglijst. Ons inkomen is juist hoger dan het gemiddelde.  Wel vinden we dat ons inkomen wel iets hoger kan.

Ook op het gebied van scholing doen we het prima: 73 procent van de Nederlandse volwassenen tussen de 25 en 64 jaar is hoger opgeleid en Nederland heeft een van de sterkste posities in handen als het gaat om de bekwaamheid van studenten.

Top 10 gelukkigste landen 

  1. Australië
  2. Zweden
  3. Canada
  4. Noorwegen
  5. Zwitserland
  6. Verenigde Staten
  7. Denemarken
  8. Nederland
  9. IJsland
  10. Groot-Brittanië

Vervuiling

Toch is er ook een tegenvaller. De luchtvervuiling is in Nederland een stuk hoger dan in de andere landen. Waar gemiddeld 21 microgram vervuiling per kubieke meter in de lucht zit, zit er ins onze blauwe wolkenluchten 30 microgram in per kubieke meter. Gelukkig is ons water wel van goede kwaliteit. Dat vindt tenminste 90% van de Nederlanders volgens de OECD.

Levensverwachting

De levensverwachting van ons Nederlanders is 81 jaar. 1 jaar hoger dan het gemiddelde. We doen veel aan burgerparticipatie en ons gevoel van gemeenschap is groot (denk aan het WK voetbal, de troonswisseling, het Eurovisie Songfestival).

Meer plezier dan bezorgdheid in een dag

86% van de Nederlanders zegt meer positieve ervaringen te hebben op een dag (rust, trots, plezier etc) dan negatieve (pijn, bezorgdheid, verveling etc. )

De sterke economie, bevolkingsgezondheid, weinig vervuiling en weinig misdaad zijn een paar redenen waarom Australië op nummer 1 staat in de top tien. Al met al hebben we in Nederland dus weinig te klagen.

Hoewel, zouden we nog zomer krijgen?

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+