Minder liegen maakt gezonder?

‘Lijk ik dik in deze broek?’ Weinig mensen die het in hun hoofd halen deze vraag met de waarheid te beantwoorden. Niet handig, want minder liegen kan helpen je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. En dan gaat het ook om leugentjes om bestwil. Dat zegt Anita Kelly, psychologieprofessor aan de Notre Dame Universiteit (Indiana USA).

Voor haar onderzoek verzamelde Kelly 110 deelnemers en vroeg aan de helft daarvan of ze 10 weken lang wilden stoppen met liegen. De andere helft kreeg geen restricties opgelegd maar moest wel opgeven hoeveel leugens ze per week vertelden. De deelnemers (in de leeftijd van 18-71) kregen elke week een leugendetectortest en vulden formulieren in over hun psychische en fysieke gesteldheid maar werden ook ondervraagd over de kwaliteit van hun relaties.

“Naarmate ze meer leugens vertelden, werd hun gezondheid slechter,’ zegt Kelly.
“Wanneer het aantal leugens omlaag ging, verbeterde hun gezondheid.”

Uit het onderzoek kwam naar voren dat beide groepen het aantal leugens had verminderd. De gezondheid van de groep die helemaal niet meer mocht liegen was aanzienlijk meer verbeterd dan dat bij de andere groep het geval was. Voorbeeld: toen deelnemers in de ‘geen leugens groep’ drie minder leugens per week vertelden, beschreven ze vier minder psychische gezondheidsproblemen (zoals depressieve gevoelens en stress) en drie minder lichamelijke klachten (hoofdpijn, keelpijn). In de andere groep werd het aantal klachten ook minder maar slechts bij een of twee klachten. De mensen die 10 weken lang de waarheid spraken gaven aan dat niet alleen hun gezondheid was verbeterd maar ook dat persoonlijke relaties beter werden en dat sociale contacten makkelijker waren.

“Ik denk dat liegen zorgt voor een hoop stress, bijdraagt aan nervositeit en zelfs depressiviteit bij mensen” zegt het hoofd van het department psychiatry van het Lenox Hill ziekenhuis in New York in Time Magazine “minder liegen is niet alleen goed voor relaties maar ook voor jezelf als individu. Mensen herkennen dan wellicht wel de grote impact die liegen kan hebben op relaties maar beseffen zich niet in hoeverre het leidt tot interne stress.”

Of je daadwerkelijk langer gaat leven door minder te liegen is niet bekend. Psychologen zijn het er wel over eens dat het onze psychische gezondheid kan bevorderen. Volgende keer dus gewoon de waarheid zeggen als iemand vraagt of hij/zij dik lijkt in die ene broek. Hoewel dat dan misschien weer minder goed is voor de gezondheid.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+