Maak van je kerstdiner geen stressdiner

Wat wordt het hoofdgerecht voor het kerstdiner? Krijg ik mijn werk nog wel op tijd af voor de feestdagen? Heb ik geld voor cadeaus? Wanneer gaan we naar mijn ouders, wanneer gaan we naar jouw ouders, wat doen we met oma? Omdat je rond de kerstdagen zo druk bezig bent en weinig tijd voor jezelf kunt vrijmaken sluipt er wellicht stiekem stress in je lijf.

Misschien heb je niet eens door hoe gestrest je bent, totdat er tijdens het kerstdiner een stuk kalkoen richting het gezicht van je schoonmoeder vliegt na een verkeerde opmerking over de bereiding ervan.  Om ‘gelazer’ tijdens de feestdagen te voorkomen is het van belang de eerste symptomen van stress te herkennen.

1-Verkoudheid:

Je niest je een slag in de rondte en de tissues zijn niet aan te slepen. Pas op, stress ligt op de loer. Bij stress wordt je immuunsysteem er niet beter op. Een studie van de Carnegie-Mellon Universiteit wees zelfs uit dat mensen met meer stress twee keer meer kans hadden op verkoudheid dan personen met een minder hoog stressniveau.

2-Aankomen:

Moet je springen om je lievelingsspijkerbroek aan te krijgen, en schrik je je een ongeluk als je rond de feestdagen op de weegschaal staat? Aankomen is een typisch symptoom van stress. Vaak zorgt stress ervoor dat je voor ongezond voedsel kiest, waardoor je minder energie krijgt, maar wel meer gewicht. En daar krijg je nog meer stress van.

3- Jeuk:

Je huid is een prima graadmeter voor stress. Hoe het precies werkt weten wetenschappers nog niet maar sommige experts denken dat het te maken heeft met ons immuunsysteem. Bij stress zou er histamine vrijkomen doordat je immuunsysteem verslechtert. Die histamine is een biochemische stof en zorgt voor de jeuk.

4 – Stijve spieren:

Stress zorgt ervoor dat je onbewust je spieren aanspant. Die stijve nek komt dus misschien helemaal niet van het te lang achter de computer zitten.

5- Nachtmerries:

Als je geest volloopt met spanningen en dit niet kan verwerken is de nachtmerrie een manier om de stress de baas te kunnen zijn. Droom je vaak over dat je huis in brand staat of mis je in je slaap elke keer de bus? Grote kans dat je even wat zaken op een rijtje moet gaan zetten. Want dit zijn twee van de vijf meest voorkomende dromen die met stress te maken hebben.

Fijne feestdagen!

Nu je weet waar je op moet letten kun je op tijd een stapje terug doen en voorbereidingen voor de kerst treffen zonder eraan kapot te gaan. Maar soms lucht het gooien van een stuk kalkoen recht in het gezicht van je schoonmoeder ook best op. Zet dan wel even de camera aan. Fijne feestdagen!

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+