Is er een weegschaal in de ruimte?

Gewichtloosheid. Wat zou het een uitkomst zijn voor de pijnlijke confrontatie met de weegschaal hè, beste lezers? Even niet denken aan die ene kilo teveel (of te weinig) en je licht voelen als een veertje. Al zwevend zet je koffie, wat nog best een uitdaging is, en met een koekje kun je koekhappen zonder touwtje eraan.

Gewichtsloosheid: ‘Nooit meer diëten !’

Nog beter, het koekje kun je eten zonder erbij na te denken want ja, je druk maken over je gewicht hoeft dus niet. ‘Nooit meer diëten!’ Hoor ik jullie denken, en ik zie mensen voor me die met gebalde vuisten door de lucht zweven en ‘zwemmen’ naar taartjes, snoep en chocola. De wereld zou zo mooi zijn als we allemaal gewichtsloos waren, maar helaas komt ook hier dat mooie gezegde weer om de hoek kijken: ‘Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is vaak ook te mooi om waar te zijn.’

Wie kan het beter weten dan André Kuipers. De Nederlandse astronaut is al tijden gewichtloos in de ruimte. Geen taartjes en snoep voor hem maar astronautenvoedsel uit blik. En of dat nog niet genoeg is, hij is op dieet! Dat schrijft hij vandaag op zijn weblog.

Broze botten

Kuipers hoeft niet af te vallen maar werkt mee aan een experimenteel onderzoek genaamd SOLO (SOdium LOading in Microgravity). Door middel van een dieet proberen onderzoekers erachter te komen of er een verband bestaat tussen de inname van zout en de afbraak van het beenderenstelsel bij gewichtsloosheid. Botten van de astronauten worden brozer tijdens een langdurige ruimtevlucht. Mogelijk wordt dit proces beïnvloed door voeding. Om dat te ontdekken is Kuipers dus op dieet.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2012/02/Astro-Andre-Kuipers.jpg[/author_image] [author_info]Volg ook de dagelijkse belevenissen van André Kuipers via zijn Twitterprofiel. Via @astro_andre verschijnen er mooie foto’s vanuit de ruimte, updates en onderzoekjes.[/author_info] [/author]

Zout

De ene week wordt er in de ruimte door Andre en mede-astronaut Dan gegeten met een normaal zoutgehalte. De andere week wordt er juist bijna geen zout gegeten. De grote vraag die beantwoord moet worden is of je door het eten van minder zout ook minder last krijgt van botontkalking. Aangezien veel (oude) mensen op aarde last hebben van botontkalking kan dit onderzoek van de ESA dus misschien nog wel eens heel goed van pas komen.

“Ik had één dag vrij tussen de diëten. Toen heb ik meteen de voorraad sinaasappels geplunderd” Andre Kuipers op zijn weblog.

Andre Kuipers noemt het onderzoek(en het dieet) op zijn weblog ‘een verhaal apart.’ Als er in de ruimte een schip langskomt met bijvoorbeeld vers fruit en lekkernijen die opgestuurd zijn door familie maar wat dus niet gegeten kan worden vanwege het SOLO- dieet dan vindt Kuipers dat soms ‘best pittig’. En niet alleen moet hij continu letten op wat hij eet, hij moet ook urine verzamelen, bloed afnemen en zichzelf wegen.

Dus toch!

Zelfs in de ruimte ontkom je niet aan de weegschaal.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+