Huidkanker stijgt explosief en wordt chronische ziekte

. Vorig jaar lag het aantal gevallen rond de 40.000, in 2020 zullen jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen.

Met de zomer in aantocht verdwijnen de dikke truien en lange broeken langzaam in de kast om plaats te maken voor t-shirts, korte broeken, zwembroeken en bikini’s. Lekker zonnen in de achtertuin of op het strand, we hebben er allemaal al zin in. Maar pas op! Bij lekker bruinbakken zonder enige vorm van bescherming ligt huidkanker op de loer.

Zonnebank

Opvallend is dat het aantal meisjes/vrouwen met huidkanker ook sterk stijgt. De zonnebank is hier waarschijnlijk de grootste oorzaak van.

Huidkanker is chronische ziekte

Bij steeds meer patienten keert de huidkanker terug nadat ze behandeld zijn. Dat blijkt uit promotieonderzoek, uitgevoerd bij het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Nu komt 30 procent van de patiënten terug na behandeling. In 2020 zal dat de helft van het aantal patiënten zijn Daarmee lijkt huidkanker een chronische ziekte te zijn geworden.

Bepaalde lichamelijke kenmerken die worden geërfd, beïnvloeden het risico op het krijgen van huidkanker. Het gaat dan met name om het huidtype dat door overerving wordt bepaald. Zo lopen mensen met een lichte huid meer risico op huidkanker dan mensen met een donkere huid. Bron: KWF Kankerbestrijding

Om de zorg rond huidkanker te verbeteren moeten huisartsen bekwamer worden in het vroegtijdige herkennen van de ziekte. Daarom wordt er in april nascholing voor huisartsen georganiseerd door de Mauritsklinieken, poliklinieken en dermatologie.

Drs. René Lecluse, dermatoloog Mauritskliniek Nijmegen: “Het aantal huidkankerpatiënten zal alleen nog maar toenemen. In veel gevallen kan de huisarts een belangrijke rol spelen in de herkenning van huidkanker. “

Voorkomen is beter dan genezen. 4 tips om gezonder te zonnen.

  • Bescherm je huid met beschermende kleding, een zonnehoed en zonnebril.
  • Smeren, smeren en nog eens smeren. Smeer je royaal en meerdere keren per dag in met een anti-zonnebrandmiddel met een hogere beschermingsfactor.
  • Ga niet zonnebaden tussen 11-15 uur dan is de zon het felst en dringt de meeste UV-straling uit het zonlicht in de huid.
  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom verbranding.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+