Hersenen vertonen nog steeds afwijkingen na depressie

Mensen die een depressie hebben gehad, onthouden positieve informatie minder goed dan gezonde personen. Negatieve informatie onthouden ze juist beter.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jennifer Fee Arnold (UMC St. Radboud). De kans op terugval na een depressie is zo’n 30 procent en na drie depressies zelfs 90 procent. De kans om een depressie te ontwikkelen is best groot. Als vrouw heb je zo’n 23 procent kans om ooit in je leven een depressie te krijgen en als man rond de 13 procent.

Elk jaar krijgt 6 procent van de Nederlandse bevolking last van een depressie. Het is daarmee een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen.

Neiging om positieve informatie te vergeten

Een depressie gaat vaak gepaard met verstoringen in de manier waarop mensen hun emoties en motivaties ervaren. Ook treden er vaak cognitieve problemen op, vooral in het geheugen. Mensen die ooit depressief zijn geweest, hebben nog steeds problemen bij het verwerken van positieve informatie, ontdekte Arnold tijdens haar promotieonderzoek. ‘Voormalig depressieven moeten meer moeite doen om positieve informatie goed op te nemen. Daardoor komen ze in een vicieuze cirkel terecht.’

Dat mensen informatie gemakkelijker onthouden als die overeenkomt met hun stemming, is niet nieuw. Dit verschijnsel staat in de wetenschap bekend als ‘stemmingscongruentie’. Als je opgewekt bent of vrolijk, is het makkelijker om positieve informatie te onthouden. Ben je boos of somber, dan geldt dat juist voor negatieve informatie.’

Nieuwe aanpak

Depressie blijkt inderdaad hardnekkig. Arnold bepleit dan ook een nieuwe aanpak in de behandeling. ‘Je zou het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het verwerken van positieve emoties kunnen stimuleren, bijvoorbeeld door positiviteitstrainingen. Hopelijk kunnen we daarmee de vicieuze cirkel doorbreken en de kans op terugval verminderen.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+