Helft straatvoedsel Koninginnedag bedorven

Oppassen geblazen als je 30 april iets te eten koopt op straat. De kwaliteit van het aangeboden voedsel is vaak ondermaats. Vorig jaar bleek dat bij maar liefst de helft van de straatverkopers de zaken niet op orde waren.

Het eten van bedorven vlees, vis, salades, zuivel en het bereiden van eten met vies keukengerei kan leiden tot voedselinfecties. En daar heb je op een feestelijk dag als Koninginnedag natuurlijk weinig aan.

Zelf opletten

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit kunnen feestvierders zelf opletten of snacks goed worden bereid:

–       In de kraam moet (stromend) water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider/verkoper zijn handen wast.

–       De ruimte en het materiaal waarmee wordt gewerkt moeten schoon/goed schoon te maken zijn.

–       Kijk of  er geen vuil in het eten kan waaien en dat omstanders het eten niet aan kunnen raken.

–       Bederfelijke etenswaren moeten goed gekoeld worden bewaard.

–       Bereid, warm eten moet voldoende warm worden gehouden.

–       Er staan geen levensmiddelen direct op de grond. Langslopende dieren kunnen niet bij de levensmiddelen komen.

Boetes tot 1050 euro

In 2012 werden er 62 waarschuwingen gegeven aan verkopers van etenswaren. Deze verkopers moesten onder toezicht van de inspecteurs de producten in de koeling leggen of verder verhitten.

Voor 23 ernstige overtredingen zijn boetes uitgedeeld die opliepen tot € 1050. Deze straatverkopers moesten hun ongekoelde eten weeggooien. In 11 gevallen gingen inspecteurs over tot het onverkoopbaar maken van de producten door er een blauwe kleurstof overheen te spuiten.

Inspecties

Ook dit jaar worden de straatsnackverkopers weer gecontroleerd. Tientallen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voeren op 29 en 30 april inspecties uit op de verschillende oranjemarkten en -festiviteiten.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+