Dokter Google bij griepepidemie

Koning griep heeft Nederland stevig in zijn greep. De kranten spreken van een griepepidemie, wat betekent dat 114 op de 100.000 Nederlanders griep heeft. Maar dit zijn alleen de mensen die bij de dokter zijn geweest. Veel mensen zieken thuis uit zonder langs de huisarts te gaan.

internet gebruik bij griepepidimie.

Het internetgebruik geeft ons ook inzicht in het verloop van een griep: onderzoekers maken gebruik van berichten op Twitter om de werkelijke omvang van een griepepidemie in te schatten. Google heeft een toepassing, Google Grieptrends, die op basis van ingetikte zoektermen het verloop van een griepgolf bijhoudt. Natuurlijk hebben niet alle mensen die iets intypen wat te maken heeft met griep, zelf griep. Maar Google heeft haar eigen gegevens naast de officiƫle griepcijfers gelegd, en er blijkt een grote mate van overeenkomst te bestaan.

Dit vertelt ons natuurlijk ook nog iets anders: dat mensen met griep tegenwoordig voordat ze naar de dokter gaan, op Google zoeken wat ze moeten doen, of het voorleggen op Twitter.

Kan de dokter eigenlijk iets doen? Nou, eerlijk gezegd niet zo veel. Bij griep is het een kwestie van uitzieken. Is er dan echt niets aan te doen? Tja. Op het internet word je overspoeld door huismiddeltjes. Van bietensap drinken tot twee maal per dag een eetlepel olijfolie nemen, van warme voetenbaden tot vlierbessiroop. Deze adviezen lijken mij vallen in de categorie: baat het niet, dan schaadt het niet.

Tips tegen griep

Toch is er wel degelijk een goed middel tegen griep. En dat middel is rust. Van doorrennen gaat het niet over, integendeel, het duurt eerder langer. Dus helaas, bel alles af, en trek je terug onder een deken met een pot thee met honing. Ik schrijf expres pot, en geen kopje, want veel drinken is belangrijk. Zo spoel je de afvalstoffen snel je lichaam uit. Het aloude geperste sinaasappeltje is een goed idee, vanwege de vitamine C, en ook zelfgebrouwen kippensoep of groentesoep is lekker. Al is het maar omdat je meestal weinig door je keel krijgt, en anders word je zo slap als een vaatdoek.

Helpen pijnstillers? Pijnstillers nemen wel de symptomen weg, maar maken niet dat je eerder beter bent. Je kunt dus best een paracetamol innemen tegen hoofdpijn, maar dit zal alleen de pijn verzachten.

Wanneer moet je nu wel naar de dokter met griep? Eigenlijk alleen als er zich andere dingen voordoen dan de gebruikelijke keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, en koorts. Dus bijvoorbeeld benauwdheid, bonkende hoofdpijn, veel slijm ophoesten, of als de koorts maar niet weggaat. In dat geval is er wellicht iets anders aan de hand dan griep. Maar tot die tijd kun je je dus uitstekend redden met dokter Google.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+