‘Griepepidemie door tekort aan vitamine D’

De griepepidemie die vorige week in Nederland is uitgebroken, is mogelijk te wijten aan vitamine D-tekort. Er heerst in de wintermaanden een groot tekort aan deze vitamine door het gebrek aan zonlicht. Noorse wetenschappers deden onderzoek naar influenza-epidemieën, waarbij juist de aanwezigheid van Vitamine D het lichaam een doorslaggevende factor blijkt.

De wetenschappers van de universiteit in Oslo raadpleegden de gegevens over griepepidemieën in Zweden, Noorwegen, de VS, Singapore en Japan. Ze vergeleken per maand de infectie- en sterftecijfers met de sterkte van de uv-straling van het zonlicht.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan in de huid vitamine D zelf aanmaken, onder invloed van de ultraviolette straling uit zonlicht. – Voedingscentrum

Onvoldoende zonlicht = tekort aan vitamine D

“Vitamine D heeft een antibiotisch effect en versterkt het immuunsysteem. Gestimuleerd door de uv-straling van het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt via de huid. In de wintermaanden, als de zon te diep staat voor de vitamine D-synthese, daalt de vitamine D-spiegel, waardoor de beschermende werking niet voldoende kan ontplooien”, verklaart professor Johan Moan.

20 – 600 keer meer sterfgevallen

Volgens de studie nemen de infectie- en sterftecijfers bij deze griepepidemieën toe op het moment dat de blootstelling aan de zon (en daardoor de aanmaak van vitamine D) afneemt. Het geldt echter niet alleen bij de uitbraak van griepepidemieën, maar ook over het verloop. Bijzonder duidelijk zijn de seizoengebonden verschillen bij het aantal sterfgevallen

In de winter, wanneer het tekort aan Vitamine D het grootst is, ligt het aantal sterfgevallen volgens de Noorse studie 20 tot 600 keer hoger dan bij een zomer-epidemie.

Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. – Voedingscentrum

Een mogelijkheid om dit tegen te gaan is plantaardige voedingssupplementen!

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+