Gezond en fit tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt er in het vrouwelijk lichaam de meest gigantische lichaamsverandering ooit plaats. Dit is niet alleen lichamelijk, maar ook sociaal en geestelijk. Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw enorm. Het opvallendste is de toename in omvang en gewicht. En vooral als de borsten voller worden en de buik steeds meer gaat uitzetten, raken vrouwen er van overtuigd dat hun lichaam nooit meer terug in haar oude vorm zal komen.

Dit is echter nergens voor nodig. Als je je goed voorbereid en bereid bent om een paar simpele doch doeltreffende maatregelen te nemen, zul je zien dat het lichaam vrij snel en eenvoudig weer terugkeert in haar oorspronkelijke, zo niet betere staat, dan voorheen. Een goed dieet kan ervoor zorgen dat een vrouw niet aankomt en een goede lichaamshouding met rustige gecontroleerde oefeningen zorgen ervoor dat je gauw weer in vorm komt.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/09/esther-van-diepen.jpg[/author_image] [author_info]In het boek ‘Gezond & Energiek Zwanger’ van Esther van Diepen vind je info over workoutschema’s, voedingstips, je veranderende lichaam en sporten. In een speciale 9-maanden agenda kun je alles bijhouden. Bezoek mominbalance.nl voor meer informatie. [/author_info] [/author]

Ook mentaal kan een vrouw zich voorbereiden. Belangrijk hierbij is dat ze scherp blijft in de ontwikkeling van haar mentale vermogen.

Opvallend is dat de ene vrouw de zwangerschap beter draagt dan de andere vrouw. Daar zijn verklaringen voor. De eerste is genetisch bepaald en daar kun je dan verder weinig aan doen. Dan heb je geluk of niet. De tweede verklaring heeft te maken met levensstijl, goede voeding en de balans tussen spanning en ontspanning. En hier heb je wel een vinger in de pap. Tijdens deze periode is het heel belangrijk dat je beweegt. En je conditie op peil houdt. Doe dit vooral niet energiek, maar in een langzaam tempo. Ga bijvoorbeeld elke dag ongeveer 30 tot 35 minuten wandelen. Dat mag ook een andere vorm van bewegen zijn, als je het maar doet in wandeltempo.

Om de zwangerschap beter te doorstaan zijn er 5 punten waar vrouwen op meten letten.

Lichaamshouding en dagelijkse bezigheden

Dit deel begint met nadruk te leggen op de goede en verkeerde houdingen tijdens het lopen, zitten en tillen. Door het extra gewicht worden deze handelingen veel zwaarder. Bij verkeerde bewegingen kan dat zorgen voor een extra belasting voor de buik en rug. Daarom is een goede lichaamshouding een eerste vereiste tijdens de zwangerschap.

Goede ontspanning

Te allen tijde is het belangrijk om stress te vermijden! Rust is essentieel. Vooral overdag. Vanaf de 34e week, maar liefst eerder, is het belangrijk om elke dag een half uur of langer te rusten. Bijvoorbeeld na de lunch. Heb je moeite om overdag naar bed te gaan? Ga dan op de grond liggen met een paar kussens als ondersteuning.

Prenatale oefeningen

Door de zwangerschap wordt het lichaam aanzienlijk belast. De bevalling is waarschijnlijk het zwaarste werk wat een vrouw ooit moet verrichten. Wandelen is tijdens de zwangerschap erg goed. Andere oefeningen die worden aanbevolen, zijn speciaal bestemd om de lichaamshouding en de bloedcirculatie te verbeteren, en om de spieren van de bekkenbodem te versterken.

Postnatale oefeningen

Als de baby er eenmaal is, wil de vrouw zo snel mogelijk haar oude figuur weer terug. Daar zijn ook bepaalde oefeningen voor. Hierbij ligt tevens de nadruk op de spieren van de bekkenbodem. Deze moet weer versterkt worden. Let wel op: vlak na de bevalling moeten de oefeningen erg rustig worden gedaan. Vanaf 6 weken na de bevalling kan dat wat energieker.

Gezonde voeding

Een gezonde en uitgebalanceerde voeding is heel belangrijk. Als je zwanger bent, wordt gezond eten nog belangrijker dan voorheen. De foetus is immers voor voedingsstoffen volledig afhankelijk van de moeder. Vitaminen en mineralen zijn tijdens deze periode dus extra belangrijk! Gebruik bijvoorbeeld visolie. In de eerste 3 maanden en het eerste jaar na de zwangerschap vinden belangrijke ontwikkelingen in het centrale zenuwstelsel plaats. Het essentiële vetzuur DHA speelt hier een belangrijke rol. Eet 2 sneetjes vezelrijk bruin brood extra per dag. Het risico van zwangerschapsvergiftiging wordt fors verminderd door minstens 20 gram vezels per dag te eten.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+