Februari slechtste slaapmaand

Donkere dagen

Nee. In februari vroeger naar bed gaan heeft waarschijnlijk niet veel zin, want de oorzaken voor het gewoel zijn niet de korte nachten, maar donkere dagen, lange nachten en de centrale verwarming.

10 minuten langer wakker

The Great British Sleep Survey werd uitgevoerd onder 21.000 Britten in zowel februari als maart. Een derde van de deelnemers geeft aan minder energie te hebben in februari dan in maart. Vrouwen hebben hier volgens het onderzoek meer last van dan mannen. Verder blijkt dat men in februari gemiddeld 10 minuten langer wakker ligt ten opzicht van de nachten van volgende maand.

Sneller slapen in maart

Het duurde gemiddeld 56 minuten om in slaap te komen voor de mensen die werden onderzocht in februari. In maart vielen de ondervraagden al binnen gemiddeld 48 minuten in slaap. In Februari was men gemiddeld 59 minuten wakker in de nacht, in maart werd slechts 49 minuten gewoeld.

Meer licht

Slaapexpert Professor Colin Espie, verklaart het gewoel: ‘Deze resultaten laten zien hoe moeilijk het is voor veel mensen om de slaap te vatten tijden de kortere, donkere dagen die bij deze tijd van het jaar horen’ Gelukkig komt de lente eraan, iets wat volgens Espie zal bijdragen aan onze nachtrust. ‘Dat komt doordat er meer licht is.’

Staar je vannacht weer naar het plafond, maak je dan dus vooral geen zorgen, nog een paar nachtjes en dan is het alweer maart.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+