Facts of lijf

Vreemde weetjes over het lijf.

Het is fysiek onmogelijk om je elleboog te likken.

Veel van jullie weten dit waarschijnlijk al, en degene die dit nog niet wisten zitten nu ongetwijfeld in een vreemde houding achter hun computer verwoedde pogingen te doen om het tegendeel te bewijzen.

Stop maar hoor, het gaat echt niet lukken.
Het is een van de vreemde eigenschappen van je lichaam. Hier zijn er nog een paar:

Blond vs bruin haar

Blonds have more fun zeggen ze wel eens. Of dat waar is dat weet ik niet maar het is wel een feit dat blonde mensen meer haar hebben dan mensen met donker haar. Om precies te zijn hebben de blondjes 146,000 haarzakjes terwijl het gemiddelde ligt op 100.000.

Grote longen

Je linkerlong is kleiner dan je rechterlong. Dit komt omdat je linkerlong een beetje ruimte vrij moet houden voor je hart. De binnenkant van de longen is bedekt met 300 tot 600 miljoen flinterdunne blaasjes: de alveoli. Stel dat alveoli naast elkaar kon leggen  dan is de oppervlakte daarvan net zo groot als een tennisveld.

Ogen

Je lichaam verandert continu, je groeit (al dan niet in de breedte) en je krimpt. Ook je oren, je neus en voeten, je haar, je nagels…bijna alles aan je lijf is aan verandering onderhevig. Behalve je ogen. Je ogen zijn vanaf je geboorte tot aan je dood even groot.

‘s Nachts groter

’s Nachts ben je groter dan aan het einde van de dag. Dit heeft alles te maken met de zwaartekracht. Doordat de zwaartekracht de hele dag aan je trekt krimp je in de loop van de dag een klein beetje. Het kan al met al wel 8 millimeter schelen.

Druk in je mond

Het is druk in je mond qua bacteriën. Er leven maar liefst 500 tot 700 verschillende soorten in je mond. Als je kijkt naar de aantallen dan leven meer bacteriën in je mond dan dat  er mensen op aarde rondlopen.  Drukke bedoening dus. Maar geen paniek, de meeste bacteriën hebben een nuttige functie. Zo voorkomen ze bijvoorbeeld dat vreemde micro-organismen zich in de mondholte kunnen vestigen.

Ken jij nog meer vreemde feitjes over je lijf? Deel het met ons in de reacties hieronder!

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+