Emotionele eters met minder stresshormonen eten meer

Voor het eerst is bij mensen het verband onderzocht tussen stresshormonen in het lichaam en voedselinname. Hoog-emotionele eters die weinig  stresshormonen (cortisol) aanmaken in reactie op stress, blijken flink extra te gaan eten.

Meer dan een voedingsprobleem

Voedselinname en de cortisoluitslagen van alle proefpersonen werden vergeleken:  hoog-emotionele eters met een lage productie van het stresshormoon cortisol namen bijna  drie keer  zoveel  voedsel als  de hoog-emotionele eters met een hoge cortisolrespons op stress.

Bij de laag-emotionele eters had  de cortisol-stressrespons geen  invloed op de voedselinname onder stress.  Zij aten over het geheel genomen minder bij  stress dan in rust, wat ook een normale stressreactie is.

‘Het is de zoveelste aanwijzing dat er bij veel  emotionele eters iets anders aan de hand is dan een simpel  voedingsprobleem.  Zij vertonen vaak een omgekeerde stressreactie , een lage in plaats van een  typisch hoge cortisol-stressreactiviteit. Dat  kan te maken hebben met stressvolle levensgebeurtenissen in de vroege jeugd. Dit betekent dat we hoogemotionele eters met een lage cortisol-stressreactie anders moeten behandelen, bijvoorbeeld door ze te leren hoe ze stress beter kunnen reguleren .’ aldus prof. Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit, die het onderzoek leidde.

Het onderzoek

Aan het uiteindelijke onderzoek deden 46 proefpersonen mee,  de helft met een hoge score voor hoog-emotioneel eten op de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE), de andere helft met een lage score op de lijst. De proefpersonen (jonge vrouwen in de leeftijd van 20 jaar) kwamen twee dagen naar de universiteit voor onderzoek.

De eerste dag werden de proefpersonen rustig gemaakt door ze aan zachte lapjes stof te laten voelen, waarbij op  vijf momenten speekselmonsters werden afgenomen die later werden onderzocht op de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Na afloop werden ze naar een andere ruimte gebracht met op een tafel  schaaltjes met etenswaren, waarvan de deelnemers naar believen mochten eten.

De tweede onderzoeksdag kregen de deelneemsters een aantal stressvolle opdrachten, waaronder het geven van een mondelinge presentatie voor een jury. Opnieuw werd op vijf verschillende momenten speeksel afgegeven om te laten meten op cortisol.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+