Ei ongezond? Ben jij getikt?

Vrolijk Pasen allemaal! Iedereen al een eitje getikt bij het ontbijt? Ongetwijfeld, want we werken in Nederland tijdens de Pasen met zijn allen ongeveer 32 miljoen eieren weg. En die hoeveelheid eieren is – hoewel vaak anders gedacht –  helemaal niet zo slecht voor ons.

Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen zoals natuurlijk eiwitten, maar ook vitamines en mineralen. Daarnaast bevat een ei, en dan voornamelijk de dooier, Choline ,wat van belang is voor de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen en eiwitten zorgen voor de opbouw van spiervezels en bindweefsel in het lichaam.

De Amerikaanse Beaver Dam Eye Study zegt dat wanneer er meer eieren gegeten worden, de kans op een hartaanval verkleint.  Verder zou het eten van eieren helpen tegen aan ouderdom gerelateerde oogproblemen en met 74 kcal per ei word je er ook nog eens niet dik van.  Maar waarom heeft het ei dan zo’n slechte reputatie? Dat komt doordat het ei een cholesterolrijk product is.

Een kip legt ongeveer elke dag een ei. Alle Nederlandse leghennen samen leggen jaarlijks ruim 10 miljard eieren.

Cholesterol

Een ei bevat cholesterol. Dat klopt. Maar het klopt niet dat een ei daardoor per definitie ongezond is. De aanmaak van cholesterol door ons eigen lichaam is vijf keer groter dan  de hoeveelheid cholesterol die we uit onze voeding halen. Het eten van veel verzadigd vet zorgt verhoogt het cholesterolgehalte in je bloed veel meer. Dat beetje cholesterol in je eitje is dus niet het einde van de wereld.

2, 3, of 7 eieren per week?

Het voedingscentrum raad 2 tot 3 eieren per week aan maar een eitje meer mag natuurlijk best. Volwassenen kunnen wel 7 eieren per week nemen zonder dat het risico op hartfalen stijgt. Dat stellen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Zorg dan wel dat producten met veel cholesterol zoals vette vleeswaren, vet vlees en volle zuivelproducten minder worden gegeten. Een uitgebalanceerd dieet is natuurlijk altijd het beste.

In Nederland eten we gemiddeld 185 eieren per persoon per jaar. Hoeveel eieren eten onze buren eigenlijk?

– Duitsland 203
– Frankrijk 229
– Verenigd Koninkrijk 187
– Italië 211
– Spanje 182
– Tsjechië 277
– Roemenië 258
– Hongarije 238

 Bron: PVE kengetallen 2009

Tips en Trucs

Eieren zijn met Pasen overal te vinden. Maar hoe weet je nou of een ei gekookt is of juist rauw? Daar is een simpel trucje voor: Draai het ei rond. Een rauw eitje wiebelt, een gekookt ei draait snel in de rondte.  En wil je zeker weten of je ei vers is dan leg je het ei in een kom met zout water. Drijft het ei? Direct weggooien, want het is bedorven. Blijft het ei op de bodem liggen dan is het ei kakelvers. Eet smakelijk!

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+