Eerste insectenkookboek in de winkel

Palmkeverlarven, sprinkhanensalade of gefrituurde libellenlarven. Het water loopt de gemiddelde lezer waarschijnlijk niet meteen in de mond. Een psychische drempel zorgt ervoor dat wij geen hap durven te nemen van een insectenmaaltijd.  Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk als de wereldbevolking en de welvaart blijft stijgen. Maar hoe bereid je nou eigenlijk een sprinkhaan? Het antwoord staat in het eerste Nederlandse insectenkookboek dat vandaag werd gepresenteerd.

Insecten als eten is in Nederland nog geen alledaagse kost terwijl tachtig procent van de mensheid smul van de eiwitrijke lekkernijen. Maar waarom zouden we sprinkhanen eten in plaats van een lekker biefstukje?

Voedingswaarde insecten vergelijkbaar met vlees

Momenteel vergt de productie van vlees 70 procent van de mondiale landbouwgrond. De kweek van insecten (meer dan 1800 insectensoorten worden gegeten) neemt slechts een fractie van dat oppervlak in. De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees, terwijl voor de productie van één kilo eetbaar product de koudbloedige insecten veel minder voer nodig hebben dan warmbloedig vee. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund.

Insecten ruimschoots beschikbaar

Insecten zijn in Nederland en België inmiddels ruimschoots beschikbaar voor menselijke consumptie, maar hoe maak je ze klaar? Daarvoor is Het Insectenkookboek geschreven. Het boek bevat tientallen recepten, die makkelijk te bereiden zijn met overal verkrijgbare ingrediënten.

Insectenkok

De recepten zijn van insectenkok Henk van Gurp, die al twintig jaar ervaring heeft met het smakelijk bereiden van insecten. Bovendien staat het boek vol met achtergrondinformatie over hoe insecten wereldwijd gegeten worden, en hoe duurzaam en gezond ze zijn. Ook econoom Herman Wijffels, topkok Pierre Wind, meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, insectenkwekers, en food designers geven in het boek hun visie op insecten eten.

Het eerste Nederlandse insectenkookboek werd 17 april gepresenteerd in het Restaurant van de Toekomst. Bij die gelegenheid wordt de grootste sprinkhanentaart ter wereld aangesneden.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+