Eerder verkouden door korter slapen

De herfst komt er weer aan en dus staat de onvermijdelijke verkoudheid ook weer voor de deur. Om de verkoudheid te weerstaan is het belangrijk om goed te slapen. Slaapt u minder dan 7 uur per nacht? Dan bent u bijna 3 keer zo bevattelijk voor een verkoudheid als mensen die meer dan 8 uur per nacht slapen.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/09/WikipediaNL-logo-groot-type-Nohat.png[/author_image] [author_info]Tijdens de slaap wisselen we minstens acht keer van lichaamshouding. Een onrustige slaper doet dit zelfs gemiddeld zo’n dertig keer per nacht. Een volwassene weet uit ervaring in zijn slaap rekening te houden met de beperkingen van zijn eigen bed. Als we tijdens de slaap eerst de ene kant op draaien, weten we onbewust dat we de volgende keer de andere kant op moeten draaien. Een jong kind mist deze ervaring. Kinderen tot vijf jaar draaien daarom soms twee keer achter elkaar dezelfde kant op en vallen dus eerder uit bed. Volwassenen slapen over het algemeen ook rustiger dan kinderen.[/author_info] [/author]

Verzwakt afweersysteem

Bestaand onderzoek wees al uit dat slaapgebrek het afweersysteem kan verzwakken. Amerikaanse psychologen en artsen besmetten 153 gezonde proefpersonen met een verkoudheidsvirus. Zij keken of hun slaapgewoonten samenhingen met hun weerstand tegen die ziekte. De resultaten van hun zorgvuldige onderzoek verschenen onlangs in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Hoe korter de nachten, des te groter de kans dat een deelnemer een verkoudheid ontwikkelde en hoe zwaarder de symptomen.

Onderzoekmethode

Twee weken lang belden de Amerikanen, van de Carnegie Mellon university in Pittsburgh, iedere avond alle proefpersonen op om te vragen hoe laat ze naar bed waren gegaan de vorige avond, hoe laat ze waren opgestaan de volgende dag en of ze in bed nog wakker hadden gelegen.

Vervolgens kregen de proefpersonen druppels in hun neus met daarin het verkoudheid veroorzakende rhinovirus. De proefpersonen moesten daarna 5 dagen in quarantaine. Het virus infecteerde 135 van de 153 mensen, dus 88,2%.

Met name de slaapefficiency, ofwel de slaaptijd gedeeld door de totale tijd in bed, bleek een belangrijke voorspeller van de ernst van de symptomen. Wie minder dan 85% van zijn tijd in bed daadwerkelijk sliep, liep ruim 5 keer zo veel kans op een verkoudheid als de rest van de groep.

De geïsoleerde deelnemers gaven elke dag aan hoe het gesteld was met hun loopneus, verstopte luchtwegen, pijn in oren, holtes of keel, en hoezeer ze moesten niezen en hoesten. De onderzoekers verzamelden alle gebruikte zakdoeken om te wegen hoeveel snot iedere deelnemer produceerde.

De onderzoekers hadden in de dagelijkse interviews ook gevraagd of de deelnemers zich uitgerust voelden, en of ze die dag hadden gesport, alcohol gedronken of tabak gerookt. Daarnaast stelden ze vragen over stress en vrolijkheid. Het gevonden verband bleef bestaan wanneer de onderzoekers corrigeerden voor die factoren, en andere zoals leeftijd, ras en geslacht. Of iemand zich uitgerust voelde, voorspelde niet of diegene verkouden zou worden.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+